Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Přes spáleniště do vesmíru
Canberra, Cooma, Merimbula
20.3.2003  - V noci obcházela kemp bouřka, ale přinesla do kempu jen pár kapek. Až ráno jsme zjistili, že kromě vody máme na stanu a autě taky spoustu červeného prachu. Jestli padal společně s vodou, to nevíme, ale vypadá to na to. Sbalili jsme tedy původně zelený, nyní načervenalý stan a vydali jsme se hledat internet. Našli jsme ho, připojili jsme se s vlastním počítačem a poslali aktualizaci cestovního deníku.
Canberru jsme ještě dopoledne opoustili, protože nás moc nenadchla. V prospektech jsme objevili, že poblíž města existuje centrum pro komunikaci se vzdáleným vesmírem, a tak jsme se rozhodli, že se tam podíváme. Už cesta k němu byla zajímavá, protože jsme se dostali do oblasti, která byla zasažena obrovským požárem v lednu 2003. Byl to zvláštní pohled na okolní kopce plné stojících černých stromů.
Je potřeba říci, že se Australani hodně snaží, aby vše mohli dát co nejdřív do pořádku. Projížděly kolem nás vozy s naloženým dřevem. Otázkou je, k čemu ale bude tohle "pálené" dřevo dobré, jestli to nebude už jen na otop. Každopádně to bude trvat dost dlouho, než se oblast trochu vzpamatuje. Cestou jsme viděli nejen zcela shořelé lesy (zůstaly jen kmeny stromů a hlavní větve), ale i osamocené stromy, které měly opálený pouze spodek kmenu a část suchého listí a okolo přitom vesele rostla zelená travička. Požár to musel být skutečně obrovský, když se šířil i přes dálnici, kde překonal dva proudy silnice, zachvátil stromky uprostřed dálnice a pokračoval na druhé straně opět přes dva proudy komunikace. Cestou jsme se stavili na piknik u pikníkadla (nové slovo), ale bylo to trochu smutné obědvat uprostřed vyhořelého lesa, který kolem tak zvláštně šumí.
Komplex pro komunikaci s hlubokým vesmírem byl požáru ušetřen (požár se zastavil asi 30 metrů od hranic komplexu). A tak mohou antény-talíře i nadále přenášet data pro vesmírné stanice i sondy, které byly poslány ke vzdáleným planetám již před několika lety (třeba Voyager 2 k Neptunu). Mají tam také výstavní síň, kde jsme se dozvěděli třeba o kosmické stravě, nebo jaké vybavení měli kosmonauti na počátku v programu Mercury a Appolo. Jak velké ve skutečnosti byly vesmírné moduly a podobně. Kromě jiného jsme si mohli vyzkoušet kosmické rukavice a viděli jsme hmotu nazvanou aerogel, která obsahuje 99.99% vzduchu, je pevná, neuvěřitelně lehká a vypadá jako hologram (říká se jí také ztuhlý kouř a také tak skutečně vypadá). Půl kila téhle hmoty je asi tak stějně veliké jako člověk, ale zárověň to udrží auto o hmotnosti 500 kg. Viděli jsme spoustu zajímavých věcí, ale chtěli jsme dojet opět k moři, takže jsme se s vesmírným centrem rozloučili.
Projížděli jsme pak po náhorní plošině až k městečku Cooma, kde by se dalo odbočit do Sněžných hor a k nejvyšší hoře Austrálie. Jenže tam hořelo a nám se až tak moc do kopců nechtělo, takže vzhůru dolů k moři. Z náhorní plošiny ve výšce 1000 m jsme začali sjíždět serpentinami po východní straně Velkého předělového pohoří až k moři. V podvečer jsme dojeli do městečka Merimbula, které je součástí Safírového pobřeží. Oproti horám je tu opět tepleji, ale už to nejsou ta horka co bývala na severu a ve středu Austrálie.


Snčžné hory

Značka po požáru

Příroda je mocná

Komunikační centrum s hlubokým vesmírem

Komunikační talíř

Petr \

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 1 )
Článek zobrazen: 2448 x

18.3.2003 
Podél pobřeží na jih od Sydney
Kiama, Pebbly Beach, Bawley Point
 
19.3.2003 
Hlavní město Austrálie
Bawley Point, Pebbly Beach, Canberra
 
20.3.2003 
Přes spáleniště do vesmíru
Canberra, Cooma, Merimbula
 
21.3.2003 
Zpátky do Victorie
Lake Entrance, Port Albert
 
22.3.2003 
Kruh se uzavírá
Port Albert, Wilsons Promontory, Melbourne
 
23.3.2003 
Melbourne svrchu i odspodu
Melbourne
 
24.3.2003 
Zase balíme
Melbourne
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003