Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Modré doly (hory)
Blue Mountains, Glenbrook, Katoomba, Blackheath
17.3.2003  - Po předchozím náročném a dlouhém dnu jsme měli problém vstát. Vytáhlo nás sluníčko a tak bylo rozhodnuto vyjet na západ od Sydney do nedalekých Modrých hor. říká se jim Modré kvůli barvě kapiček silice eukalyptů, které zbarvují vzduch nad horami do modra. Do hor jsme se vydali mimo dálnici, protože se nám nechtělo platit mýto, takže jsme se kodrcali od jednoho semaforu k druhému. Až cestou zpět jsme zjistili, že mýto se po té inkriminované dálnici neplatí...
Před polednem jsme dojeli do Glenbrooku, kde jsme chtěli navštívit nedaleké jeskyně s aboridžinálskými kresbami Red Hands Caves. V informacích jsme se ale dozvěděli, že jsou nepřístupné, protože okolí vyhořelo před 15 měsici a vegetace se ještě neobnovila. Změnili jsme plán a pokračovali jsme tedy do "horních" hor.
Modré hory jsou vůbec zvláštní. Zvedají se sice do výšky kolem 1000 m nad mořem, ale když se do nich jede, to, že se krajina zvedá skoro není poznat a taky jednotlivé kopce nejsou vidět. To, že je člověk v horách si lze uvědomit pouze je-li zrovna na nějaké vyhlídce, kde vidí pod sebe dolů do hlubokého údolí. Tady tedy platí, že když si chceme udělat tůru do hor, musíme nejdřív dolů, proto hory-doly v názvu článku.
Zastavili jsme se u vysokých vodopádů u městečka stejného jména Wentworth Falls a trochu jsme se prošli. Eukalypty voněly, sluníčko se občas schovalo za mráček a nohy nám klouzaly po pískovcových schodech. Bylo vidět že posledních pár dní pršelo, protože všude byly louže.
Dál jsme pokračovali k nejznámějšímu lákadlu Modrých hor, a to skalnímu útvaru Tři sestry. Úměrně proslulosti narostlo množství turistů, a tak se nám tam moc nelíbilo. A samotné skalky nám nepřišly hodné té pozornosti. Blízké městečko Katoomba bylo původně hornickou vesnicí, protože se v Modrých horách těžilo uhlí. Když se těžba přestala vyplácet, přišli na to, že unavení turisté budou chtít ze dna údolí vyvézt nahoru. Zavedli tedy lanovku a vyhlídkovou železnici na místě staré hornické úzkokolejky a šachty a ta funguje a prosperuje to dodnes.
Poslední zastávka dne byla u městečka Blackheath, kde jsme se chtěli projít po hraně údolí a sejít do Grand Canyonu. I tady nám ale příroda udělala čáru přes rozpočet, protože v okolí soutěsky nedávno hořelo a tak byla celá oblast uzavřena. Sečteno a podtrženo, moc úspěšní jsme nebyli. A moc nadšení taky ne. V Sydney bylo mnohem líp. Modré hory zkrátka nepadly do naší krevní skupiny.


Wentworth Falls

Tři sestry

Pozdrav z Modrých hor

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 1 )
Článek zobrazen: 2260 x

15.3.2003 
Perly Sydney - přístav
Sydney, Darling Harbour, Opera
 
16.3.2003 
Přístav v Sydney ještě jednou
Darling Harbour, Chinese Gardens, The Rocks, Botanic Gardens
 
17.3.2003 
Modré doly (hory)
Blue Mountains, Glenbrook, Katoomba, Blackheath
 
18.3.2003 
Podél pobřeží na jih od Sydney
Kiama, Pebbly Beach, Bawley Point
 
19.3.2003 
Hlavní město Austrálie
Bawley Point, Pebbly Beach, Canberra
 
20.3.2003 
Přes spáleniště do vesmíru
Canberra, Cooma, Merimbula
 
21.3.2003 
Zpátky do Victorie
Lake Entrance, Port Albert
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003