Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Přístav v Sydney ještě jednou
Darling Harbour, Chinese Gardens, The Rocks, Botanic Gardens
16.3.2003  - Ráno to v kempu vypadalo docela nadějně, ale cestou autem do města jsme zase v přeháňce mokli a v městě samém to nevypadalo o moc lépe. Navíc nám zavřeli naše oblíbené parkoviště kvůli tomu, že se v té ulici řadil průvod na oslavy dne sv. Patrika, patrona všech Irů. Zaparkovali jsme tedy o ulici vedle, která je pro změnu čínskou čtvrtí. Protože jedno ze sydneyských lákadel - čínské zahrady přátelství byly nedaleko, patřila první denní zastávka právě jim. Akorát se vyčasilo, přestalo pršet, dokonce i na chvíli vykouklo sluníčko. V zahradách máme veselou historku. Katka nakoukla do "obchůdku" a hned ji ulovil podnikavý číňan a že si může vyzkoušet oblečení čínské královské rodiny. Moc se jí do toho nechtělo, ale když říkal, že když se vám to nebude líbit, necháme toho, tak byla zlomena. Hned se kolem ní začali motat dva lidé a postupně jí navlíkli do sukně, košilo-hábitu, na hlavu nasadili čelenku, ozdobnou čepici a za uši pidičelenku s kytičkama. Ještě do ruky vrazili vějíř a pak taky aranžovali na focení. Jenom ty blond vlasy a brýle k oblečku příliš neseděly, ale bavili jsme se všichni docela dobře. Udělali jsme pár fotografií a za "komornický servis" jsme pak byli nuceni zaplatit nějaký poplatek, ale za tu legraci to stálo.
Mírně rozveseleni jsme se z čínské zahrady přesunuli pěšky do přístavu a vydali se na okružní plavbu lodí po zátokách Sydney. Trvalo to hodinu, byl to rychlokatamaran, moře bylo krásně klidné a výhledy byly opravdu úžasné. Viděli jsme většinu hlavních zátok centra města a taky pár pláží. Nejvíc lidí bylo ale stějně na vodě, protože hladinu křižovalo obrovské množství člunů a jachet všech velikostí.
Chtěli jsme ještě vidět jednu z nejstarších částí Sydney a to přístavní čtvrť The Rocks, ale podcenili jsme fakt, že je svátek sv. Patrika a taky že je neděle, kdy jsou v Rocks trhy. Tudíž v místě samém nebylo pro davy turistů anebo slavitelů k hnutí. Koupili jsme si jen něco k jídlu a prchli jsme na klidnější nábřeží Circular Quay a s výhledem na Operu jsme si užívali zasloužený oběd.
Po obědě jsme se vydali do Botanické zahrady. Kráčíme poklidnou oázou zeleně, když tu slyšíme pokřikování papoušků a říkáme si, kdepak asi jsou voliéry. Zjistili jsme ale, že to vůbec nejsou papoušci, ale "zaparkovaní" netopýři, kteří viseli v korunách všech okolních stromů. Bylo jich stovky a kromě toho, že řvali, ještě pěkně smrděli. Přes botanickou zahradu - pěkný klidný park v centru jsme prošli do parku Domain, kde mají také Speakers Corner, (řečnický koutek) jako v Hyde Parku a zrovna se tam někdo nadával na celý svět. Šli jsme tedy o dům dále ke katedrále. Stavba je to obrovská a impozantní, ale je v historizujícím stylu (anglická směs románské a gotické architektury) a to se mi k Austrálii příliš nehodí. Tady přece románské ani gotické umění neměli. Na druhou stranu, nemohou to postavit jako aboridžinálskou chýši.
Na zbytek dne jsme měli v plánu ještě dvě věci - akvárium a pak se podívat na noční Sydney. V akváriu to bylo skvělé. Ze všech tří akvárií, která jsme na naší cestě viděli, bylo tohle největší a mělo asi nejlepší podmořské bazény. Zvlášť ten poslední s obrovskou prosklenou stěnou vypadal jako kino, kde se proháněla hejna ryb. U nádrže se žraloky, nebo korálovými rybami se dalo vydržet klidně i několik hodin a stále bylo se na co dívat.
Na noční panorama Sydney už nám nezbývalo moc energie, už jsme byli za těch 11 hodin ve městě nějací unavení, ale popojeli jsme si k mostu, vyfotili jsme Operu a pak jsme ještě chtěli udělat nákup. Dojeli jsme k nákupnímu centru, kde by měli mít otevřeno, ale informace byla špatná a zavřeli už ve 22 h (ale na australské poměry je to stejně dlouhá otevírací doba - většinou do 17 nebo 19h). I když jsme nebyli s nákupem úspěšní, Sydney nás nadchlo.


čínské zahrady

Nová čínská královna

Oslavy St. Patrick Day

Netopýři v botanické zahradě

Panorama Sydny

Hyde Park

Žralok v akváriu

Akvarijní kino

Ptakopysk

Sydney

Harbour Bridge v noci

Opera v noci

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 1 )
Článek zobrazen: 3357 x

14.3.2003 
Přes Myall Lakes do Sydney
Myall Lakes, Sydney
 
15.3.2003 
Perly Sydney - přístav
Sydney, Darling Harbour, Opera
 
16.3.2003 
Přístav v Sydney ještě jednou
Darling Harbour, Chinese Gardens, The Rocks, Botanic Gardens
 
17.3.2003 
Modré doly (hory)
Blue Mountains, Glenbrook, Katoomba, Blackheath
 
18.3.2003 
Podél pobřeží na jih od Sydney
Kiama, Pebbly Beach, Bawley Point
 
19.3.2003 
Hlavní město Austrálie
Bawley Point, Pebbly Beach, Canberra
 
20.3.2003 
Přes spáleniště do vesmíru
Canberra, Cooma, Merimbula
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003