Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Sluneční pobřeží (Sunshine Coast)
Tin Can Bay, Noosa Heads, Glashouse Mountains, Brisbane
9.3.2003  - Papoušci vstávají s rozedněním a při štěbetání několika set zobáků se opravdu nedá spát. Ačkoliv si vybrali za hnízdící strom relativně vzdálené místo, po probuzení lítali jako splašení všude možně, takže jsme křiku ušetřeni nebyli. Museli jsme sice vstávat brzo, ale nemuselo to zrovna být před šestou ráno. Nicméně jsme se v pohodě zabalili a vydali jsme se autem do přístavu.
Bylo nádherně modré nebe bez mráčku, a tak jsme se těšili, že bude pěkný den. V zátoce u mariny už netrpělivě čekalo dalších asi padesát lidí. Ranger nás vyhnal z vody, měli jsme stát na kraji a do vody mohli jen ti, kteří si za poplatek koupili plechový kyblíček s rybou. Nesměli ale víc než po kolena. Delfín se opravdu objevil, zdravil se s lidmi a pak se nechal i krmit. O rybky ale musel trochu soutěžit s hladovými pelikány, kteří drze kradli rybky pro delfína lidem z rukou.
Příjemné setkání s delfínem ještě doznívalo i na další cestě na jih do Noosa Heads (asi 300 km), surfařského ráje a australských Benátek v jednom. Ve městě ale bylo strašlivě narváno, jednak proto, že byla neděle a taky proto, že byl poslední den surfařských soutěží. Měli jsme trochu problém zaparkovat, ale nakonec jsme zvolili placený park-house a nikoliv parkoviště, která byla všechna beznadějně narvaná. Od parkovacího domu jsme to měli na pláž jen skrz průchod domem s food courtem a přes jednu další ulici. Přes množství aut ve městě na pláži až tolik lidí nebylo. Slunce neskutečně pražilo, po rozpáleném písku se nedalo jít a kousek stínu byl vzácnost. Raději jsme se tedy nezouvali a došli jsme 300 m k blízkému parku, kde jsme ve stínu udělali převlek a konečně se pořádně vyráchali ve velikých vlnách. U parčíku byla i sladkovodní sprcha, takže jsme přebytek soli spláchli. Na namočení v moři a osvěžení se po úmorných kilometrech nám tahle zastávka stačila a po menší fyzické námaze se objevil hlad. Katka si všimla, že když se nakoupí v obchodech, které k park-housu přináležejí, nějaký nákup za více než 10 AUD, tak je parkování na nějakou dobu zdarma. I učinili jsme tak a spojili příjemné s užitečným - koupili jsme si oběd :-) Pak jsme město plné lidí nechali za zády a s obrovskou porcí hranolek a smažené ryby (ani ve dvou jsme to nemohli sníst) jsme pokračovali dál na Brisbane.
Cestou jsme asi po 100 km udělali zastávku u homolovitých kopců Glashouse Mountains a pak už jsme si jen hledali cestu do kempu skrz velkoměsto. Vzali jsme to vyhlídkovou oklikou. Jeli jsme přes čtvrť Redcliffe, jejíž část je pravděpodobně pro movitější Australany. Jsou to domy, které mají z jedné strany silnici a z druhé strany zátoku. Každý dům má své molo a jachtu. V místní marině jsme zahlédli kroužící a číhající pelikány a chvíli jsme sledovali vracející se čluny z projížděk.
V kempu jsme se ptali na cestu do města, ale varovali nás, ať nejedeme autem, že Brisbane je na cestování hrozné. Neposlechli jsme a celkem v pohodě jsme dojeli do centra, možná i proto, že byla neděle a klid. Díky navigační chybě jsme místo do centra jeli jinam a přejeli most s výhledem na panorama-mrakodrapy, ale bylo to tak pěkné, že to vlastně chyba nebyla. Trošku jsme hledali místo na parkování, ale podařilo se nám ulovit jedno, dokonce zdarma, přímo v centru. Nedělní podvečer ve městě byl poměrně klidný, ale v Brisbane bychom napočítali určitě víc lidí, než ve večerním Adelaide. Taky jsme na pěší zóně objevili bezdrátové připojení na internet zadarmo (funguje ale jen na surfování po netu a ne pro posílání mailů). Po západu sluníčka jsme ještě vyfotili mrakodrapy a osvícený most a vrátili jsme se po dálnici bez problémů do kempu.


Krmení delfína

Surfařská pláž v Noosa Heads

Glashouse Mountains

Milionářská čtvrť v Brisbane

City v Brisbane

Story Bridge v Brisbane

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2713 x

7.3.2003 
K duhovým pískům
Hervey Bay, Tin Can Bay, Rainbow Beach
 
8.3.2003 
Po písku i vodě
Fraser Island
 
9.3.2003 
Sluneční pobřeží (Sunshine Coast)
Tin Can Bay, Noosa Heads, Glashouse Mountains, Brisbane
 
10.3.2003 
Brisbane a vodní svět
Brisbane, WetnWild, Gold Coast
 
11.3.2003 
Sluneční pobřeží a zvířata
Surfers Paradise, NP Lamington
 
12.3.2003 
Prší, prší, jen se leje
Byron Bay, Dorrigo
 
13.3.2003 
Stále na jih - utíkáme před deštěm
Dorrigo, Forster, Myall Lakes
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003