Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Zrcadlivé jezero
Jezero Matheson, Hokitika, Greymouth
11.4.2003  - Po ránu nás opět uvítalo sluníčko a my jsme se vydali zpět k ledovci Fox. Neznamená to, že bychom měli ledu za předchozí den málo, ale chtěli jsme vidět zrcadlení. Jezero Matheson totiž krásně odráží ledovcem pokryté vrcholky hor a pohled z této oblasti je asi nejznámější a nejposílanější pohlednicí z jižního ostrova. Procházka kolem jezera nám trvala i s focením asi dvě hodiny a i když jsme nemohli obdivovat zrcadlově klidnou hladinu, výhledy stály za to (hladina je nejklidnější po ránu anebo pozdě odpoledne). Vrcholky se ale brzy zahalily do mraků, a jsme si alespoň říkali, že jsme udělali moc dobře, že jsme cestu vrtulníkem podnikli už předchozí den.
Ledovcovou oblast jsme opustili a pokračovali jsme po západní straně jižního ostrova dál na sever. Odpoledne jsme se zastavili v městečku Hokitika, které bývalo největším přístavem na Novém Zélandě. Ty doby ovšem již dávno minuly, ale v městečku je několik zajímavých budov. Třeba hodiny v centru nebo informační středisko v Carnegie House. Dnes městečko žije z turistického ruchu a blizkosti jadeitových (nefritových a diuritových) nalezišť, protože v každé ulici je několik obchodů se šperky z jadeitu. Městečko to bylo moc příjemné, spousta galerií a zajímavých zákoutí. V jedné galerii jsme si příjemně popovídali s jejím vlastníkem, který se živí malováním ptáků kiwi na oblázky z pláže :-)
Severně od Hokitiky jsme objevili další novozélandskou specialitu. Společný most pro auta i vlak. Neznamená to, že je tam několik dopravních pruhů, ale naopak, že je tam jen jeden pruh společný pro všechny směry a všechny druhy dopravy. To, že existují "jednoproudé" mosty, na to jsme si na horských silničkách už zvykli, ale tenhle železničně-automobilový kousek nás překvapil. A dnes hned dvakrát.
Večer jsme konečně stihli západ slunce včas, a tak jsme v Greymouthu měli šanci sledovat sluníčko při "pádu" do peřin Tasmanova moře-Tichého oceánu.


Carnegie House v Hokitice

Hodiny v Hokitice

Jednoproudý most

Západ slunce v Greymouthu

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2571 x

9.4.2003 
JetBoat
Wanaka, Haast
 
10.4.2003 
Ledovce
Fox Glacier, Franz Josef Glacier
 
11.4.2003 
Zrcadlivé jezero
Jezero Matheson, Hokitika, Greymouth
 
12.4.2003 
Kamenné palačinky
Greymouth, Punakaiki, O'Sullivan's Bridge
 
13.4.2003 
Mořský kajak
Motueka, Kaiteriteri, Split Apple Rock
 
14.4.2003 
Sever jižního ostrova
Motueka, Takaka, Nelson, Picton
 
15.4.2003 
Trajektem na sever
Picton, Wellington
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003