Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Australská bilance
Austrálie
25.3.2003  - <B>Autem</B> jsme putovali přes Victorii, Jižní Austrálii, Severní teritorium, Queensland, New South Wales, Canberru a ACT znovu do Victorie a ujeli tak 13 792 km. Spotřebovali jsme na to 980 litrů benzínu (průměrná cena 1l je 1 AUD), naše auto mělo spotřebu asi 7 l na 100 km. Do Austrálie se asi nevyplatí si pořizovat koňmi nadupané auto, protože maximální rychlost je obvykle 100-110 km/h (podle státu). Výjimkou je Severní Teritorium, kde není rychlost omezena.
<B>Bydlení</B> bylo pro nás mnohem příjemnější v kempech, protože jsme zjistili, že kempy jsou mnohem pohodlnější a levnější než ubytování pod střechou. Nicméně jsme při nepřízni počasí hostel nebo chatku také použili. Všechny kempy byly velmi dobře vybavené, udržované a čisté. V mnoha z nich byla kuchyňka (bez nádobí) s lednicí, sporákem, někdy mikrovlnkou a toustovačem. Hodně kempů mělo bazén, téměř ve všech byly prádelny se sušičkami a dost často i internetové kiosky - lze surfovat po síti a číst maily z webu při vhození příslušného obnosu. Určitě se vyplatí investovat do nějaké klubové karty kempovacího řetězce, dá se tak ušetřit hodně peněz.
<B>Internet</B> byl v Austrálii poměrně slušně dostupný. Ceny se pohybovaly mezi 4-10 AUD za hodinu. Dost často se nám podařilo připojit i přes vlastní počítač. Ve větších městech funguje i bezdrátové připojení (wi-fi) - Melbourne, Auckland, Brisbane (během našeho pobytu bylo zdarma), Sydney. Skvělé kavárny byly v Adelaide a v Alice Springs (ta má sesterskou hlavní pobočku v Darwinu).
<B>Australani</B> jsou sluneční lidé. Přátelští, usměvaví, pohodoví. Kdykoliv ochotní poradit a pomoci. Vždy, když jsme při procházkách městem stáli u křižovatky nad mapou, k nám někdo přišel a ptal se, zda nejsme ztraceni a jestli nám nemohou pomoci. Všude se zdraví a všichni se ptají, jak se máme. G'day nebo Hi, how a ya t'day, mate? je nejčastěji užívaná věta (dobrý den, jak se máte)
<B>Barbecue</B> je australský fenomén. Jsou všude. I na různých odpočívadlech. často bývají zdarma, nebo na mince. Viděli jsme plynová (obvykle), elektrická i na dřevo (nejméně častá). Jsou hojně používaná a lze na nich připravit snad všechno. Po ránu se dělají vajíčka se slaninou, k obědu steak nebo klobásky a večer se musí udělat nějaké marinované maso se salátem. A jako dezert smažený banán nebo ananas vždy přijde vhod. Barbecue kultura je zajímavá, ale neměli jsme dost odvahy proniknout do všech jejích tajů. Příště si třeba pořídíme stěrku a olej ve spreji a budeme provádět více pokusů.
<B>Sport</B> je bezesporu nejdůležitější hobby všech Australanů. Viděli jsme hodně cyklistů (hlavně na silničních kolech), nejen v Melbourne. Kdo nesurfuje není Australan - u moře mají snad všechna auta na střeše držák na prkno a téměř v každé přímořské vesničce je obchůdek se surfařskými a rybářskými potřebami. Z kolektivních sportů vede zcela jednoznačně kriket a rugby a individualisti mají možnost vyřádit se hlavně na golfu. Ten hrají i děti ve škole při tělocviku (Tasmánie).
<B>Zvířata</B> jsou v Austrálii všude. V outbacku je potřeba dávat na silnicích opravdu velký pozor na klokany a divoké ptáky (orli, vrány, káňata a straky), kteří mají podél silnic o potravu postaráno. O ptáčky a papoušky není v kempech nouze. Zejména papoušci jsou po ránu nejúčinnější budíček. V hlasitosti vedou kakadu. V moři je na bariéře spousta ryb a jiných potvor. Hada lze také potkat, zejména v lese. Klokani bývají u parkovišť v národních parcích, často se schovávají před sluníčkem pod stromy a zejména večer rádi skáčou přes silnici.
<B>Počasí</B> nám docela přálo. Když jsme mokli, tak bylo teplo a když byla zima (ke konci pobytu a zvlášť večer), tak zase bylo sucho. Sice jsme se nemohli koupat na všech plážích kvůli žahavým medůzám a neviděli jsme úchvatné modrozelené moře kolem korálové bariéry, protože bylo hodně větrno a do moře přitekla voda ze silných dešťů, ale i tak jsme si to užili. Austrálii odpustíme i to, že jsme neviděli Uluru ve večerním (ani ranním) červeném kabátě.
Země je to obrovská a rádi se budeme vracet, bude-li to jen trochu možné.

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2623 x

23.3.2003 
Melbourne svrchu i odspodu
Melbourne
 
24.3.2003 
Zase balíme
Melbourne
 
25.3.2003 
Australská bilance
Austrálie
 
25.3.2003 
Letíme na Zéland
Melbourne, Auckland
 
26.3.2003 
Adrenalin ve městě
Auckland
 
27.3.2003 
Letíme na jih
Auckland, Christchurch
 
28.3.2003 
K teplé vodě a za tuleni
Hanmer Springs, Kaikoura
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003