Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Jižní vyhlídková trasa
Balcutha, Nugget Point, Curio a Porpoise Bay, Invercargill, Te Anau
3.4.2003  - Hned po ránu jsme se vydali na vyhlídkovou jízdu po krásách oblasti Catlins (nejjižnější kus jižního ostrova). První zastávkou byl nejstarší maják na NZ na Nugget Pointu. Moře bylo docela divoké a nádherně vlnilo, ale vodní tříšť mlžila, a tak nejsou fotky dokonale ostré. Od Nugget Pointu jsme pokračovali kroutící se silničkou přes nádherné pláže (třeba Florence Bay) k vodopádům Purakanui. Byl to třístupňový vodopád, ale zrovna neměl moc vody. Přeci jen, je tu dost sucho...
Další skvělý zážitek máme z pláže Surat Bay o níž je známo, že se tu vyskytují lvouni. Na pláž lze dojít pouze za odlivu a je potřeba se mít na pozoru před 500 kg drobečky a moc blízko se k nim nepřibližovat. Lvouni se radovali z hezkého počasí stejně jako my, a tak jsme měli šanci vidět je nejen při hrátkách, ale také při odpočívání na sluníčku, kdy se posypávají pískem. Tři mladší lvouni na sebe neustále doráželi a honili se z vody ven a zpět. To rušilo největšího samce, který jim "přišel" vynadat a dát vše do pořádku. Lvouni opravdu chodí, ocasní ploutev používají stejně jako my nohy. Ve lvouním případě to vypadá strašně komicky. Vydrželi bychom tam hodně dlouho, ale v plánu jsme toho měli hodně moc.
Spěchali jsme tedy dále na jih, jak to chvílemi štěrková a chvílemi asfaltová kroutící se silnice dovolila. Cestou jsme museli ještě neplánovaně zastavit, protože po silnici zrovna hnali stádo ovcí. Ovce se nás bály, a tak kolem auta skákaly, jako kdyby měly šampionát ve skoku do výšky. Nejvíc nás ale překvapilo, že ovčáčtí psi neběhají kolem stáda, ale svým štěkotem z výšky doprovodného vozidla řídí své vlněné svěřenkyně.
Pokračovali jsme po vyhlídkové silnici a podívali jsme se opět k moři v Porpoise Bay, kde měli být delfíni a do Curio Bay, kde jsou 180 milionů let staré fosilie - zkamenělý les. V tomto případě jsme nebyli moc úspěšní. Obě zátoky jsme sice našli, ale delfíni zrovna v zátoce nebyli a fosílie zaplavil přicházející příliv. Byli jsme ale odměněni nádhernými vlnami a pohledy do obou zátok.
čas docela utíkal a počasí se začínalo zhoršovat, takže jsme znovu dosedli do auta a pokračovali jsme na poslední kus cesty po Catlins. Dojeli jsme do městečka Invercargill a začalo pršet. Původně jsme měli ještě namířeno až do nejjižnějšího cípu jižního ostrova, do přístavu Bluff, ale kvůli počasí jsme to raději otočili na sever. Rozhodli jsme se dojet co nejdál, tentokrát až do oblasti Fiordland do městečka a k jezeru Te Anau. Cestou jsme potkali nejstarší dřevěný visutý most na světě u městečka Clifden, ale protože už bylo šero, žádné fotky odtamtud nemáme.


Lvoun

Lvoun odchází

Lvoun relaxuje v písku a pod pískem

Nugget Point

Vodopády Purakanui

Překážka na silnici

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 1 )
Článek zobrazen: 2589 x

1.4.2003 
Krásné Oamaru, kuličky a tuleni
Oamaru, Moeraki, Shag Point, Dunedin
 
2.4.2003 
Žlutoocí tučňáci a tuleni
Dunedin, Otago Peninsula
 
3.4.2003 
Jižní vyhlídková trasa
Balcutha, Nugget Point, Curio a Porpoise Bay, Invercargill, Te Anau
 
4.4.2003 
Odpočinek a fosforeskující červi-housenky
Te Anau
 
5.4.2003 
Deštivá plavba fjordem
Milford Sound
 
6.4.2003 
Farmáři
The Key, Queenstown
 
7.4.2003 
Konečně pták kiwi
Queenstown
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003