Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Konečně pták kiwi
Queenstown
7.4.2003  - Předpověď počasí tentokrát vyšla. Ráno bylo skoro azuro, kolem některých kopců se ještě držely mraky, ale už bylo vidět, že trvalá doba dešťů skončila. Samozřejmě, že se také odpovídajícně ochladilo, takže jsme vstávali poměrně brzy. Rychle jsme sbalili a vyjeli jsme kolem jezera Wakatipu dřív, než se probudí ostatní turisté.
Náš cíl byl na západním okraji jezera u Glenorchy a k vesničce Paradise. Koupili jsme si knížku o natáčení Pána prstenů a několik natáčecích míst bylo zrovna u Glenorchy a v jejím blízkém okolí. Cestou se nám otevíraly stále hezčí a hezčí výhledy na okolní kopce, dokonce i na sněhem pokryté vrcholky Jižních Alp. Za Glenorchy skončila asfaltka a dále jsme jeli po šotolině a polňačce. Přijeli jsme také do širokého údolí řeky Dart River, kde se provozuje Jet Boating - jízda ve velmi mělké vodě ve člunu, který nemá lodní šroub, ale je poháněn proudem vzduchu-vody. Asi dva čluny jsme viděli v dálce jet.
Kolem oběda jsme se dost nabažili pohledů na kopce a vodu a vraceli jsme se zpět do Queenstownu. Původně jsme počítali s tím, že se vyjedeme podívat nad Queenstown lanovkou, ale když jsme k lanovce dojeli, vůbec se nám nahoru nechtělo. Šli jsme tedy do sousedního zoo, tedy spíš ptačího parku, kde mají také ptáky kiwi. Kiwi je noční pták, takže než si oči zvykly z plného sluníčka do šero-tmy, trvalo to docela dlouho. Nicméně v prvním "pavilonu" jsme z kiwi viděli jen chlupatou kuličku, která se moc nepohybovala. Obešli jsme park, ale viděli jsme ptáky, kteří jsou velmi podobní těm z naší severní šířky. Pro nás exotičtí byl obrovský lesní holub, vysokohorský papoušek kea a ještěrka tuatara, která má mít na zádech ještě třetí oko. Hledali jsme ho, ale nenašli. Nakonec jsme ještě vešli do druhého pavilonu s ptáky kiwi a tam jsme měli víc štěstí. Kiwi byl zrovna hladový, a tak pobíhal (nelétá, protože skoro nemá křídla) po výběhu a hledal červíky v zemi a ve spadlých kmenech. Byla tam taky tma, ale přesto jsme se snažili o fotografii. Fotili jsme v nočním módu, který je podobný infračervenému snímání, takže fotka vypadá jako něco mezi rentgenovým snímkem a obrazem ze zrnité černobílé televize. Doufáme ale, že kiwiho přesto objevíte.
Pak nás už přepadl hlad, takže jsme se vydali na něco k jídlu a mezi jiným jsme si dali i vyhlášenou zmrzlinu Hoky poky. Teď už tedy můžeme prohlásit, že jsme byli na Zélandu. Po zastávce v internetové kavárně jsme bláznivý a adrenalinový Queenstown opustili po vyhlídkové silnici. Vyjeli jsme do kopců a zastavili jsme se v bývalém zlatokopeckém městečku Arrowtown. Z původních domků zbylo už jen pár ulic, ale v podstatě jsme se tam cítili jako v australském zlatokopeckém městečku Sovereign Hill. Jen ti okostýmovaní lidé nám tam chyběli.
Z Arrowtownu jsme pokračovali přes hřeben k nejstaršímu hotelu v okolí (Cardrona) a údolím stejnojmenného potoka jsme dojeli k jezeru a městečku Wanaka. Cesta byla úchvatná a téměř lidu a civilizace prázdná, ale nechtěla bych ji jet na kole. Sluníčko zapadalo, a tak jsme docela pospíchali, ale serpentiny směrem nahoru jakoby neměly konce, a když jsme byli konečně v sedle, čekalo nás ještě asi dalších 20 km dolu z kopce. Po skoro 300 km dnešní trasy jsme se opravdu těšili do kempu, ale náladu nám zkazil nepříjemný správce, který působil spíš jako záskok, protože vůbec nic nevěděl.


řeka Dart River

Arrowtown

Nejstarší hotel - Cardrona

Kiwi

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3403 x

5.4.2003 
Deštivá plavba fjordem
Milford Sound
 
6.4.2003 
Farmáři
The Key, Queenstown
 
7.4.2003 
Konečně pták kiwi
Queenstown
 
8.4.2003 
Nejvyšší hora půlky jižní polokoule
Wanaka, Mt. Cook-Aoraki, Omarama
 
9.4.2003 
JetBoat
Wanaka, Haast
 
10.4.2003 
Ledovce
Fox Glacier, Franz Josef Glacier
 
11.4.2003 
Zrcadlivé jezero
Jezero Matheson, Hokitika, Greymouth
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003