Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Odpočinek a fosforeskující červi-housenky
Te Anau
4.4.2003  - V noci nepřetržitě pršelo, až jsme měli před stanem docela velikou louži. Dnešní den měl být odpočinkový s odpolední vyjížďkou k jeskyním, a tak jsme se vydali jen pěšky do městečka. Prošli jsme se po hlavní třídě, v informacích jsme se zeptali na počasí (na dnešek déšť, na další den zřejmě také). A tak jsme přemýšleli, co budeme dělat - vrátili jsme se do kempu a v kempové kuchyni jsme dopisovali resty do deníku, prali prádlo a studovali průvodce, co dál.
Kolem poledne se mraky poprvé protrhly a pak se střídalo sluníčko a přeháňky. Na další den jsme tedy za pomoci kempařů zamluvili vyjížďku lodí po Milford Soundu, turisticky nejvýznamějším zálivu na NZ. Asi az hodinu a půl se mraky ještě víc protrhaly, a tak jsme se vydali autem na objížďku podél jezera Te Anau a na vyhlídky. Vrátili jsme se do kempu a připravili jsme se na lodní výlet.. Těsně před odjezdem z kempu k lodi do jeskyní nám bylo řečeno, že byl výlet zrušen kvůli problémům s lodí a že nás přesunuli na projížďku o 3 hodiny později.
Počasí se stále mírně lepšilo, a tak jsme se ve volném čase přesunuli k sousednímu jezeru Manaupouri, u něhož je největší novozélandská hydroelektrárna, kde vodu přečerpávají 2 km a nově nyní ještě 10 km dlouhým tunelem a levně a ekologicky získávají elektrickou energii. Původně (v 80. letech) měli v plánu zvýšit asi o 5 m hladinu jezera, ale proti tomu se zvedla obrovská vlna protestů a vláda a průmysl byly nuceny plán přehodnotit a elektrárnu postavit jinak (zakopali ji tedy 2 km do nitra masivu).
Pohledy na jezero s povalujícími se mraky a prosvěcujícím sluníčkem byly fotograficky velmi lákavé, a tak jsme zastavovali skoro u každého nového výhledu.
Asi po hodině jsme se vrátili do Te Anau a protože jsme měli ještě trochu času před večerní vyjížďkou, šli jsme do města na internet. Jenže tam bylo plno. Tak jsme koupili něco k jídlu, ale zase se uvolnil počítač, a tak jsme raději šli aktualizovat náš cestovní deník a číst poštu. Akorát jsme stihli vše poslat a už bylo potřeba spěchat na loď, bez toho, abychom snědli večeři (naštěstí jsme ji prozíravě objednali jako take-away "s sebou". Ve spěchu jsme ale zapomněli foťák v autě, a tak jsme se pro něj vraceli a prošvihli jsme tak úžasně barevný západ slunce.
Nicméně plavba lodí po klidném jezeře za šera a tmy byla také úchvatná a následující návštěva jeskyní s fosforeskujícími housenkami rovněž. Jeskyně je přístupná pouze z vody, protože se nachází v nepřístupném masivu hor v národním parku, na opačné straně jezera, než vede silnice. říčka si po miliony let prohlodávala cestu vápencem a vytvořila neuvěřitelné prostory. Ještě dnes jeskyněmi řeka teče, ale není to žádná líná voda, naopak, vodopády duní, voda pění a pohledy z lávek na dílo přírody jsou překvapující. Průchody jsou dost často úzké a hlavně nízké, takže Petr a jemu podobně vysocí lidé lezli skoro po kolenou.
Vrcholem návštěvy byla plavba v lodičkách na lidský pohon (průvodce-převozník se přitahuje za lano na opačné straně jezírka). Ty nás totiž dovezly do jeskyně plné fosforeskujících housenek. Abyste si nemysleli, že jsme se brodili v housenkách, vůbec ne. Průhledné housenky jsou přichycené v lepidle-slizu na stropě jeskyně, žijí v naprosté tmě a jedinou jejich obživou je hmyz, který žije v jeskyni. Lákají ho tím, že ve svém žaludku vytvářejí fosforeskující záři, která simuluje světlo a přitahuje hmyz, který letí vzhůru a chytí se na "udici". Housenky totiž spouštějí od stropu lepem namočená hedvábná vlákénka, na něž se hmyz chytí a housenka si chycenou potravu pěkně vytáhne ke stropu a je navařeno. To všechno jsme neviděli zblízka, protože jsou to tvorečkové dost malí a schovaní vysoko na stropě. Co jsme ale viděli, bylo krásné zelenomodré světélkování shluků housenek v jeskyni. Připadali jsme si jako v jiném světě. Bohužel se nesmělo a kvůli tmě v podstatě ani nedalo fotit, a tak vám nemůžeme z jeskyní žádnou světélkující housenku ukázat.
A co bychom ještě nazvali úchvatným zážitkem - horkou perličkovou koupel, která nás čekala v kempu.


Petr, Katka a Te Anau

Jezero Manapouri

Te Anau po západu slunce

Jeskynní vodopád

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2941 x

2.4.2003 
Žlutoocí tučňáci a tuleni
Dunedin, Otago Peninsula
 
3.4.2003 
Jižní vyhlídková trasa
Balcutha, Nugget Point, Curio a Porpoise Bay, Invercargill, Te Anau
 
4.4.2003 
Odpočinek a fosforeskující červi-housenky
Te Anau
 
5.4.2003 
Deštivá plavba fjordem
Milford Sound
 
6.4.2003 
Farmáři
The Key, Queenstown
 
7.4.2003 
Konečně pták kiwi
Queenstown
 
8.4.2003 
Nejvyšší hora půlky jižní polokoule
Wanaka, Mt. Cook-Aoraki, Omarama
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003