Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Fíkovníky a vodopády
Atherton Tableland, Mission Beach
2.3.2003  - Ráno se počasí moc optimisticky netvářilo, naopak, pršelo na nás. Přesto jsme ale zabalili auto i stan relativně za sucha, protože v kempu byla řada přístřešků. Naše dnešní trasa měla vzdušnou čarou sice jen 150 km, ale trochu jsme si ji prodloužili.
Od moře jsme vyjeli na náhorní plošinu ve výšce asi 800 m nad mořem a krajina se výrazně změnila. Z deštných pralesů jsme vyjeli do oblasti neuvěřitelně zelených pastvin a kopečků. Cesta po Gillies Hwy byla docela zajímavá, protože jsme nejdřív jeli asi 30 km do kopce. V jedné ze zatáček jsme zahlédli divokého kasuára přilbového, ale když jsme se po dvou minutách vraceli na stejné místo připraveni s foťákem v ruce, pozdě bycha honit. Kasuáři jsou prý na náhorní plošině velmi hojní, ale my jsme pak za celý den už žádného dalšího nezahlédli.
První zastávkou byla Healeyho vyhlídka, ale údolí bylo v mraku a nebylo nic vidět. Chtěli jsme si spravit chuť odbočkou k Cathedral Fig Tree - obrovskému asi 500 let starému fíkovému stromu, jehož vzdušné kořeny se podobají žebrům gotické katedrály. Cesta k němu byla docela dobrodružná, asfaltka se zužovala, až přešla v lesní cestu a můstky přes potoky-říčky byly zásadně dřevěné. Asi po 6ti kilometrech jízdy po lesní cestě jsme zastavili na parkovišti-udupadném plácku a dál šli asi 100 m pěšky hlouběji do lesa. Ten strom byl opravdu majestátní, spleť kořenů vytvářela takové místnůstky a celý fíkovník měl hnědě-modravou barvu. Mysleli jsme, že tam budeme sami, ale současně s námi přijelo další auto s turisty, ale jinak nikde nikdo. V lese bylo ticho, zahlédli jsme jen pár motýlů a u parkoviště strašně plachého krocana, který se nenechal vůbec vyfotit.
Po dalších pár kilometrech jsme zastavili u jezera Barrine a prozkoumali jsme dva obrovské tisícileté stromy Kauri (damaroň) a porozhlédli se na břehu jezera. Dokonce jsme narazili i na pelikána, který se nechal vyfotit ze dvou metrů. Jenže se pak urazil a odplaval. Asi proto, že z nás nevypadla žádná ryba.
Od jezera Barrine to bylo kousek do Yungaburry. Je to historická vesnice s několka domečky. Turistické zajímavosti jsou v podstatě dve - vyhlídková plošina na pozorování ptakopysků hned na kraji vesničky (nic jsme neviděli) a asi 3 km od vesničky je v pralese Curtain Fig Tree (záclonový fíkovník). Ten fíkovník je asi 1000 let starý a vyznačuje se tím, že začal parazitovat na jiném stromě, spustil vzdušné kořeny na zem a podařilo se mu svůj hostitelský strom s pomocí větru vyvrátit tak, že spadl na sousedního kolegu. Fíkovník časem oba stromy pohltil a zůstala po nich jenom 15 m široká kořenová opona.
Druhou část dne jsme věnovali cestě za vodopády u městečka Millaa Millaa. Hned u něj byl nejkrásnější, asi 20 m vysoký, vodopád i s lagunou, ale počasí zrovna koupání moc nepřálo. Další dva vodopády už byly mnohem nepřístupnější a taky se kvapem připozdívalo a světla na focení rychle ubývalo. Spěchali jsme tedy z kopců k moři na Mission Beach. Dojeli jsme ale už skoro za tmy, takže na moře, sledování kasuárů a procházku deštným pralesem musíme počkat do dalšího dne. A pro změnu začalo pršet.


Muzeum v Cairns

Cathedral Fig Tree

Curtain Fig Tree

Vodopád Millaa Millaa

Pelikán u jezera Barrine

Pozor na kasuáry

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2845 x

28.2.2003 
Lanovkou nad deštným pralesem a Tjapukai
Redlynch, Kuranda
 
1.3.2003 
Velká korálová bariéra (Velký bradlový útes)
Cairns
 
2.3.2003 
Fíkovníky a vodopády
Atherton Tableland, Mission Beach
 
3.3.2003 
Jedeme na jih
Mission Beach, Airlie Beach
 
4.3.2003 
Zvířata, bazény a minigolf
Whitsunday Islands, Airlie Beach
 
5.3.2003 
Ptakopysku ukaž se
Airlie Beach, Eungella
 
6.3.2003 
Dlouhá cesta na jih
Eungella, Rockhampton, Hervey Bay
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003