Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Lanovkou nad deštným pralesem a Tjapukai
Redlynch, Kuranda
28.2.2003  - Dnešní den měl být původně potápěcí na korálovém útesu, ale po poradě s odborníky na počasí jsme potápění přesunuli a věnovali jsme se jiným dopravním prostředkům. (varovali nás před vlnobitím a přeháňkami).
Ráno bylo slunečno a vedro a my jsme se vydali k 7.5 km dlouhé lanovce, která vede přes hory, doly a deštné pralesy do vísky Kuranda. Stálo to za to - kdy jindy si člověk může vychutnat pohled na deštný prales z ptačí perspektivy? Jednak byl nádherný výhled, kabinku jsme měli sami pro sebe a i zastávkové stanice (1 přestupní povinná a druhá dobrovolná) byly moc zajímavé. Z druhé mezistanice byl výhled na docela rozvodněné vodopády Barron Falls, zahlédli jsme první deštnopralesní motýly a pobavili a poučili jsme se v interaktivním centru. Měli tam několik počítačů iMac, na nichž jsme mohli sledovat vývoj pralesa, poznávat zvířata a rostliny, které se v něm vyskytují a docela pěkně a dlouho si hrát. Volala nás ale Kuranda a trochu nás tlačil čas, protože jsme se chtěli vrátit dřív odpoledne.
Kuranda je vyloženě turistická atrakce. Kdo chce poměrně levně nakoupit suvenýry z Austrálie, ale ne vždy made in Australia, ten je na pravém místě. Kromě velkého množství obchůdků a tržišť je v Kurandě motýlí zahrada. Tam by se měl podívat opravdu každý, komu se jen trochu líbí motýli. Není to moc veliký prostor, ale motýlů je tam opravdu hodně a stále je na co se dívat. Jen fotografovat je potíž. Motýli jsou totiž velcí neposedové a stále třepotají křídly, i když se zrovna usadí na větvičce, nebo jsou u pítka. Procházeli jsme se ve skleníko-zahradě a byli jsme nadšeni. Třičtvrtě hodiny u motýlů uběhlo strašně rychle.
Chtěli jsme si dát ještě piknik, ale museli jsme trochu pospíchat, protože se dusné vedro změnilo na bouřkové vedro a průvodce LP nás varoval před necháváním odjezdu lanovky na poslední chvíli, že nastane zácpa. U lanovky to vypadalo, že kniha nepřeháněla. Na rozdíl od doby příjezdu se v nástupní oblasti tísnilo asi 40 lidí. čekali jsme asi 10-20 minut, než na nás přišla řada. Těšili jsme se na vyhlídku, ale kromě spolucestujících se přidala i typická tropická bouřko-přeháňka, takže z focení pralesa moc nebylo. Z kabinky lanovky to ale byla docela zajímavá podívaná. Cesta lanovkou bez vyhlídkových zastávek trvala necelou půl hodinu (na tenhle výlet je včetně cesty celkově třeba počítat minimálně 3h, pokud se chce člověk alespoň na 20 minut stavit v motýlí zahradě). Akorát se vypršelo, takže od výstupní stanice lanovky jsme se přesunuli do další sousední atrakce.
Hned vedle lanovky totiž sídlí aboridžinálské divadlo-zahrada Tjapukai. Rozhodnutí k návštěvě padlo během pár vteřin, navíc, když jsme zjistili, že je možné absolvovat hodinu malování a že mají ještě další skoro tři hodiny otevřeno. Viděli jsme tam hodně zajímavých věcí - vyprávění v domorodém jazyce o vzniku světa, krásnou galerii výtvorů a taneční představení. Sami tanečníci-herci-pěvci se dobře bavili a to přesto, že stejný program předvádějí 4x denně. Kromě jiného jsme si taky hodili oštěpem a Petr dokonce druhým hodem ulovil klokana (trefil se naprosto přesně do terče) s takovou rychlostí (třetím hodem), až ho to samého překvapilo. Házení bumerangem nám taky docela šlo. Tady následuje malá poznámka - zatímco v některých sportech je sportující hráč umístěn v "kleci", při hodu bumerangem stál na pláni osamocený vrhač, zatímco "trenér" a eventuální publikum se šlo dobrovolne zavřít do klece.
V Tjapukai se Katka nejvíc těšila na aboridžinálské tance, zpěvy a hodinu malování a pak si taky odnesla pomalovaný bumerang. Umění krásně prolínalo celé Tjapukai - podlaha na některých místech byla složená z puzzle ve tvaru ještěrek, na chodbách visely různé malby. Dokonce i na toaletách byly na dlaždičkách aboridžinálské ornamenty a náměty. Zkrátka a dobře, Tjapukai je místo, které byste neměli vynechat. Pokud byste chtěli zažít atmosféru s aboridžinály, nenechte si ujít taneční představení s večeří, které probíhá v centru v pátek a v sobotu večer.
Večer jsme už jen zajeli do centra Cairns, připojili se na internet a poslali čerstvé zprávy ohledně naší cesty. Ale zítra, brzy ráno, nás čeká korálový útes. Snad vyjde počasí.


Parazitující kapradí na vrcholu vysokého stromu

Strom Kauri

Rozvodněné Barron Falls při pohledu z lanovky

Motýl 1

Motýl 2

Motýl Odysseus

Divadlo v Tjapukai

Rozdělávání ohně

Ještěrčí chodník - puzzle

Katčin bumerang

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3634 x

26.2.2003 
Déšť deštných pralesů
Cardwell, Babinda, Port Douglas
 
27.2.2003 
Krokodýlí farma
Port Douglas, Hartleys Creek, Redlynch-Cairns
 
28.2.2003 
Lanovkou nad deštným pralesem a Tjapukai
Redlynch, Kuranda
 
1.3.2003 
Velká korálová bariéra (Velký bradlový útes)
Cairns
 
2.3.2003 
Fíkovníky a vodopády
Atherton Tableland, Mission Beach
 
3.3.2003 
Jedeme na jih
Mission Beach, Airlie Beach
 
4.3.2003 
Zvířata, bazény a minigolf
Whitsunday Islands, Airlie Beach
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003