Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Z Alice Springs k Ufonům
Standley Chasm, Wycliffe Well
22.2.2003  - Ráno se zdálo, že už nebude pršet, a tak jsme se rozhodli podívat se na západ od Alice Springs do části MacDonnel Ranges. Chtěli jsme vidět všechny zajímavosti, které se nacházejí až 130 km od Alice S. Vyráželi jsme hodně brzo ráno, abychom všechno stihli (už hodinu po svítání!). Cestou do kopců se nám jelo krásně, žádný provoz, pěkné výhledy a tak cesta rychle ubíhala.
Asi 40 km od Alice jsme museli poprvé brodit rozlitý potok přes silnici. Nějak jsme s vylepšeným slunečným počasím pozapomněli na to, že v Alice S. přestalo pršet před dvěma dny, ale jinde že mohlo pršet dál... A pak přibyl další brod a pak jsme to museli otočit. Přijeli jsme totiž k "řece". Byla tak 50 m široká a voda sahala Petrovi ke kolenům a byl tam docela proud. Petr to musel jít vyzkoušet pěšky, protože vodoměr tam zrovna nebyl nainstalovaný. řekli jsme si, že to nebudeme riskovat, a tak jsme se otočili a vydali jsme se tedy alespoň do jednoho ze dvou míst, které nám ze západních MacDonnell Ranges zbyly.
První ze zastávek byla to rokle Standley Chasm. Je hodně úzká a červené stěny se zabarví do ruda jen na necelé dvě hodiny denně, kdy tam svítí sluníčko a to je hodinu před a po poledni. Zaplatili jsme vstup do NP a raději jsme se přezuli ze sandálů do trekovek. Paní v pokladně kiosku jsme se totiž ptali na stav cesty a ona říkala, že se jde potokem a občas je mokro. Druhou vyhlídkovou cestu přes kopec a údolím jiného potoka vůbec nedoporučila, že moc pršelo. Cesta potokem byla místy docela divoká a určitě jsme udělali dobře, že jsme se přezuli. Lezli jsme přes kameny, vyvrácené stromy, občas trošku vodou (tak 5 cm), až jsme došli do soutěsky.
Soutěska nebyla moc veliká - opravdu tak 3-4 m široká a tak 50 m vysoká a na konci, asi za 100 byla tůňka. Vzhledem k tomu, že bylo ještě brzy po ránu, sluníčko do soutěsky ještě nesvítilo a jedna jediná ještěrka u tůňky čekala na kameni na probuzení od slunečních paprsků. Bylo šílené dusno a nikde nikdo, takže jsme tůňku využili na příjemné osvěžení. Trochu jsme pospíchali, protože jsme si uvědomovali, že doba rozsvícení soutěsky se blíží. Jen co jsme se oblékli, začali se trousit lidi a do soutěsky po pár minutách začalo svítit sluníčko. Až jsme se nabažili barev a skal a vrátili jsme se zpět k autu. Nezbývalo nám nic jiného, než se vrátit do Alice S., protože předchozí večer jsme už byli i ve druhé zastávce, která nám z MacDonnel Ranges zbyla, v Simpsons Gap.
V Alice Springs jsme se stavili v naší oblíbené internetové kavárně (Didjinternet) a vyřídili poštu, v supermarketu jsme doplnili proviant a u pumpy benzín. Mezitím se pěkně zatáhlo a začalo se blýskat. Hned za Alice Springs jsme vjeli do tropické bouře, kdy se blýskalo a hromovalo o 106, ale také nebylo skoro na krok vidět a stěrače nestíhaly. Naštěstí jsme se z bouřky brzo dostali a zbytek dne už proběhl bez deště.
To odpoledne jsme s jednou zastávkou ujeli ještě dalších 450 km do místa Wycliffe Well. Stavili jsme se v největší aboridžinálské galerii s uměním Red Sand a nakoupili jsme si pár věcí na památku i jako dárek. Ta galerie je zajímavé hlavně pro milovníky didjeridoo (aboridžinálská fujara), protože jich tam mají k dispozici přes 200, ale malbu, obraz anebo tričko s aboridžinálským motivem tu najdete taky.
Cestou dál na sever jsme se kochali západem sluníčka a sledovali růžové kakadu. Petr si samozřejmě musel vyzkoušet další aboridžinálskou hračku, která se používala při obřadech k tomu, aby upozornila blížící se osoby na místo, které je pro ně zakázané. Petr si koupil BullRoarer (býčířev), což je destička přivázaná na provázku. Když se vhodně roztočí, měla by vyluzovat zvláštní hluboké vrčení, nám se to ale nepodařilo. S bullroarerem a západem sluníčka jsme si hráli dost dlouho, ale protože jsme věděli, že do vyhlídnutého místa s kempem dojedeme stejně až za tmy, tak jsme se nikam moc nehonili.
Wycliffe Well je vlastně jenom "dálniční motorest" viděno českýma očima. Na reklamních cedulích jsme ještě našli, že je to horké australské místo z hlediska výskytu ufonů. A hned před pumpou jich tam bylo několik. Za tmy jsme postavili stan a protože bylo vedro, rozhodli jsme se ochutnat australské pivo a udělat si konečně pravé barbecue. Pivo bylo moc dobré, ale s barbecue jsme trochu narazili. Prozatím ve všech kempech bylo plynové barbecue s novou nerezovou plotnou, ale tady měli "krbo-barbecue". Museli jsme sebrat opravdu všechny naše tábornické dovednosti, abychom přiměli zdejší dřevo k hoření. Ale asi po půl hodině snažení se podařilo a rozehřáli jsme i tu starou očazenou litinovou plotnu a ugrilovali jsme si "venkovské" klobásky. V kombinaci s pivem chutnaly moc dobře a ta námaha stála za to. Už jsme byli strašně utahaní, ale bylo takové vedro, že jsme se v noci skoro nevyspali. Petrovi tentokrát nepomáhalo ani sprchování se v hodinových pauzách. Kromě jiného nás taky sežrali komáři


Standley Chasm za poledního slunce

Tenhle brod jsme autem neprojeli

Standley Chasm

Růžový kakadu

Západ slunce

čerpadlo na artézskou vodu

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3779 x

20.2.2003 
Útěk před deštěm
Alice Springs
 
21.2.2003 
Poklady v okolí Alice Springs
Alice Springs
 
22.2.2003 
Z Alice Springs k Ufonům
Standley Chasm, Wycliffe Well
 
23.2.2003 
Ufoni, ďáblovy kuličky a přejezd do Queenslandu
Wycliffe Well, Devils Marbles, Mount Isa
 
24.2.2003 
Přejíždíme na východní pobřeží
Mount Isa, Townsville
 
25.2.2003 
Zajímavosti Townsvillu
Townsville
 
26.2.2003 
Déšť deštných pralesů
Cardwell, Babinda, Port Douglas
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003