Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Poklady v okolí Alice Springs
Alice Springs
21.2.2003  - Po ránu se ještě honily mraky, ale vypadalo to již nadějněji. Rozhodli jsme se, že ještě zůstaneme v Alice Springs, prozkoumáme okolí a trochu si odpočineme. Přestěhovali jsme se tedy z "hostelu" na obyčejné kempovací místo a postavili jsme stan.
Dopoledne jsme se byli nejprve podívat na nejstarší datlové farmě v Austrálii, která je shodou okolností asi 150 m od kempu. Datle přivezli do Austrálie Afgánci společně s velbloudy, kteří byli použiti jako neocenitelní pomocníci při stavbě železnice z Adelaide do Alice Springs. Obojí, jak velbloudi tak datle, celkem v Austrálii zdomácnělo a jedinou zemí na světě, která vyváží divoké velbloudy (která divoké velbloudy má) je překvapivě právě Austrálie. S datlemi je to trochu jiné.
Na vlastní návštěvu datlové farmy nás nalákal "slevový kupón" v místním informačním časopise. Leták sliboval datle v čokoládě zdarma k jakémukoliv nákupu. A na čokoládu my se necháme snadno umluvit. Ovšem na ni přes jiné zážitky nakonec nedošlo. Vstup na farmu byl zdarma, byla to de facto oplocená zahrada se spoustou datlových stromů obalených modrými igelitovými pytli. Tak se chrání datle před deštěm (včera) a před ptáky. Ale taky tam měli ještě jeden plot, za nímž farmáři pečovali o zachráněná zvířata. Tedy ta, která přišla o rodiče na silnici. Měli tam 3 klokany. Jednoho dospělého a dva úžasné maličké asi 7 měsíců staré. Hned jak jsme se v zahradě přiblížili výběhu, tak se k nám hnali a evidentně něco chtěli, ale my jsme jim neměli co dát. Ptali jsme se pak paní v obchůdku, co jako ti klokani. Paní nám vše vysvětlila a také říkala, že se o ně starají a mezi řečí nám udělala mléko pro klokany do lahví, že je můžeme jít nakrmit. Skvělý zážitek! Malí klokánci byli na vrcholu blaha, stejně jako my. Mohli jsme si je taky pohladit, mají nádherně hebkou srst. Ale abychom se vrátili taky k těm datlím. Samozřejmě, že jsme si něco koupili, čerstvé datle (nesušené) a datlovou zmrzlinu. Oboje bylo naprosto vynikající, ale zážitek s klokánky byl stejně asi lepší.
Pak jsme jeli do muzea úzkokolejných vlaků, které tu až do roku 1980 zajišťovaly spojení s jihem. Bylo to docela zajímavé, ale neměli tam žádnou parní lokomotivu (mimochodem, ty používali až do roku 1964!). Viděli jsme několik salónních vozů a kuchyní a bylo to OK. Asi největší zážitek byly staré plakáty na jízdu tímto úzkokolejným vlakem Ghan. Mimochodem vlak získal jméno podle AfGHANských velbloudů. Kolem oběda jsme opustili muzeum vlaků a vydali jsme se do přírody. Pokračovali jsme asi 5 km na západ od městečka k Pouštnímu parku. Rozhodli jsme se ho nakonec navštívit, protože nabízí setkání s místní faunou v přirozeném prostředí. Viděli jsme zvířata žijící na poušti, u vody a taky v lese. Kromě jiného v parku najdete pavilón, kde jsou noční zvířata, kterým otočili den a noc, tj. ve dne mají noc, a tedy skotačí a my je můžeme vidět. Je překvapivé, kolik se těch zvířat v pustině najde.
Kromě zvířecích výběhů organizují rangeři povídání o různých věcech. My jsme se zúčasnili vyprávění o Incredible Edibles - o pro bělochy neuvěřitelných věcech k jídlu a také jsme si poslechli přednášku o tom, jak přežít v poušti po aboridžinálsku. Oboje bylo velice zajímavé a dozvěděli jsme se spousta věcí o broucích, mravencích, ale také o divoce rostoucích fících, okurkách, jablcích a jiných plodech. Ovšem velikost těchto plodů je tak desetinová v porovnání s těmi z obchodu. Další úžasnou zkušeností bylo seznámení se s různými typy bumerangů a dalších aboridžinálských zbraní a jejich použití.
Den výrazně pokročil, ani jsme nevěděli jak. V parku jsme byli přes 4 hodiny a ani nám to nepřišlo. Asi půl hodiny před západem sluníčka jsme se posunuli o pár (cca40) kilometrů dále na západ do národního parku MacDonnel Ranges. Jeli jsme k místu Simpsons Gap, kde se nalézá jezírko, ale také docela hodně vzácných skalních klokanů wallabi. Klokani obecně jsou aktivní buď brzo ráno nebo pozdě odpoledne, kdy už slunce tak nepálí. A my jsme měli zase veliké štěstí - viděli jsme jich několik a na dost blízko, ale nebyli tak krotcí, jako ti dnes ráno. Přeci jen, byli "normálně divocí". Večer jsme se vrátili do kempu a chladili jsme se v příjemném bazénu.


Datlová palma

Jednorázový klokaní táta

Jednorázová klokaní máma

Rainbow Bee-eater

Jason a aboridžinálské předměty

Ještěrka

Skalní klokan Wallabi

MacDonnell Ranges

Reklamy na původní transkontinentální úzkokolejku

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 4650 x

19.2.2003 
Mokrý rudý střed Austrálie
Kings Canyon
 
20.2.2003 
Útěk před deštěm
Alice Springs
 
21.2.2003 
Poklady v okolí Alice Springs
Alice Springs
 
22.2.2003 
Z Alice Springs k Ufonům
Standley Chasm, Wycliffe Well
 
23.2.2003 
Ufoni, ďáblovy kuličky a přejezd do Queenslandu
Wycliffe Well, Devils Marbles, Mount Isa
 
24.2.2003 
Přejíždíme na východní pobřeží
Mount Isa, Townsville
 
25.2.2003 
Zajímavosti Townsvillu
Townsville
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003