Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Outbackem k opálům
Coober Pedy
15.2.2003  - V noci v Hawkeru trochu foukalo, po ránu se přihnaly mraky, ale bylo pořád horko a dusno. Kempař nám přišel říct, že odpoledne může pršet, protože to jsou zbytky tropických bouřek, které teď křižují střed Austrálie. To, že sluníčko nepeče už od rána, jsme docela ocenili. Před skoro 700 km denní dávkou jsme si dali pohodovou snídani, zase jsme se kompletně sbalili a vydali jsme se na sever na cestu za opály.
Větší přestávku jsme udělali po skoro 200 km v městečku Port Augusta, kde jsme chtěli dotankovat nádrž a nakoupit zásoby, protože očekáváme, že v rudém středu Austrálie bude všechno dražší. Pumpu jsme našli, ale k našemu překvapení od včerejška dost výrazně zvedli ceny (asi o 15 centů za litr benzínu), takže jsme se vydali hledat jinou a taky nákupní centrum. To, tedy najít supermarket, už bylo složitější. Kroužili jsme městem, ale kde nic, tu nic a když už, tak to nebyly potraviny. Asi po 10 km proplétání se obytnými čtvrtěmi se nám konečně podařilo narazit na velký supermarket, doplnili jsme zásoby a hned jsme Port Augustu opustili. O cenách benzínu jsme se dozvěděli později, že je na víkend zvedají. Zajímavá a nečekaná zkušenost.
Naštěstí je stále pod mrakem, takže výstup z auta na odpočívadle nepředstavuje dobrovolné harakiri, jako včera. Kolem už je ta pravá pustina, sem tam strom, keře, červená až oranžová hlína a taky docela hodně solných jezer. Některá z nich jsou přes 60 km dlouhá. Touhle krajinou jsme pokračovali dalších 500 km. Nad námi se honily mraky, občas bylo vidět i typicky bouřkovou oblačnost a blesky. Dvakrát jsme dokonce museli použít stěrače, protože trochu pršelo, ale na vytrvalý déšť to nevypadalo.
Asi tak 90 km před Coober Pedy nám začala svítit kontrolka benzínu. K trvalému rozsvícení brožura k našemu Nissanovi dodává, že je potřeba do 20 km okamžitě nabrat benzín. Podle našich výpočtů a znalosti spotřeby (6.8-7.2 l/100 km) se nám to nějak nezdálo, a jeli jsme dál. A "hladové oko" našeho auta dále svítilo. Katka spočítala, že by benzín vydržet měl, ještě asi s 50 km rezervou, ale když to pořád svítilo a ručička byla skoro na "nule", začaly se vkrádat pochybnosti. Další pumpa ale byla právě až v Coober Pedy nebo 150 km nazpět. Nebudeme vás napínat. Dojeli jsme na náš vlastní benzín a později jsme zjistili, že naše auto si samo tvoří "bezpečnostní rezervu" - hladové oko totiž začíná svítit už po dosažení čtvrtiny nádrže, tedy v okamžiku, kdy v autě zbývá benzín ještě na minimálně 200km.
Coober Pedy je podivný shluk velkých krtčích děr a pár domečků, který domorodci nazvali Kupa piti - Bílý muž v zemi. Aboridžinálové totiž do země nelezou, protože věří, že by to rušilo duchy, kteří v zemi sídlí. A proč sem všichni do té pustiny a sucha jezdí? Tady se totiž ze země vytěží 70% světové produkce opálů a lze prý i zbohatnout. Projeli jsme vesnico-městečko, našli jsme jeden ze dvou BIG4 kempů a postavili jsme stan. V kempu jsme objevili asi 3 stromy, které ale stály hned u sprch a byly kupodivu zelené - odpadní voda se používá na zalévání. Jinak je v kempu "stín" zajišťován zástěnami z plechu anebo jakéhosi plastového pletiva navlečenými/připevněnými k mohutným dřevěným kůlům. Místa na stany nejsou příliš odděleny, ale v kempu naštěstí není hlava na hlavě, takže lze zajistit si jakés takés soukromí.
Než jsme postavili stan, tak se mraky roztrhaly a bylo pro změnu VEDRO. Kousek stínu je v Coober Pedy opravdu vzácné zboží, zvlášť pro ty, co nebydlí v dug-outech. Stromy tu taky téměř nejsou, protože voda je tu drahocenné zboží. Vodovod sem vede z 50 km vzdáleného místa a ve sprchách se za vodu platí. (to byly mimochodem jediné placené sprchy, na které jsme v Austrálii narazili. V kempu dokonce mají volně přístupný bazén o průměru 4m, který je ale schovaný do veliké a zastřešené plechové skruže, aby neutráceli drahocennou vodu. Platí tu 3.8 AUD za 100l vody a to je taky důvod, proč tady člověk na moc zeleně nenarazí. I když jsou výjimky. Jedna rodina si vytvořila opravdu nádhernou zahrádku, protože tu půda je dost úrodná, ale jejich náklady na vodu jsou přes 130 AUD/měsíc. (lidé normálně platívají tak 15 AUD/měsíc)


Solné jezero

Rudé vnitrozemí Austrálie

Coober Pedy

Orel klínoocasý

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 4131 x

13.2.2003 
Adelaide podruhé
Adelaide a Port Germain
 
14.2.2003 
Výlet národním parkem
Flinders Ranges
 
15.2.2003 
Outbackem k opálům
Coober Pedy
 
16.2.2003 
Díra Bílého muže zblízka
Coober Pedy a Breakaways
 
17.2.2003 
Vyprahlou Austrálií k slavnému monolitu
Uluru
 
18.2.2003 
Kolem jednoho monolitu a Mnoha hlav
Uluru a Kata Tjuta
 
19.2.2003 
Mokrý rudý střed Austrálie
Kings Canyon
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003