Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Vedro a smog v Bangkoku
Bangkok
2.5.2003  - Sluníčko po ránu vykukovalo skrz smog, a tak jsme po snídani vyrazili do více než vyhřátého města s plánem podívat se do Wat Po a do Královského paláce. Hned po výlezu z hotelu nás porazilo vedro, ale protože jsme se poslední dny na Zélandě moc neohřáli, tak jsme byli docela rádi.
První větší křižovatku jsme přecházeli asi 5 minut, protože stále jezdila auta a nikde nebyl přechod pro chodce. V parku mezi univerzitou a Královským palácem nás zarazil Thajec, univerzitní profesor, s tím, že Královský palác je dnes dopoledne zavřený kvůli nějakému svátku. Hned nám ale doporučil, kam se máme místo plánovaného programu zajet podívat, jakým taxi se vyhnout a že máme jet tuk-tukem (rikšou s dvoutaktním motorem, proto tuktuk). Než jsme se nadáli, přivolal nám tuktuk, dohodl dobrou cenu a posadil nás tam. Ani jsme mu nestačili zamávat, jak rychle jsme se vydali na cestu.
Hned první zastávka byla nečekaně úžasná. Zajeli jsme do uliček, kde bydlí místní v domcích u řeky a zastavili jsme před nově zrenovovaným chrámem. Od chrámu vedla cestička až k řece, k přívozu a k místu, kde krmí ryby. O chrámu nám povídal zase jiný Thajec, který se dal s námi cizinci do řeči. Museli jsme se také jít podívat na 50 let starou "mumii", které stále rostou vlasy. Chrám byl, jak jsme zjistili, dost nový, jen 30 let starý, a tedy vlastně ještě nedobudovaný (to, co jsme pokládali za renovaci zřejmě byla ještě nedostavěnost). Stavební styl se ale po staletí nezměnil, respektive, jsme to nepoznali. Chrám nám připadal stejně starý, jako stavby u královského paláce (200-300 let).
Od chrámu jsme měli jet na výstavu thajského hedvábí. Místo toho nás ale nás tuktukář zavezl do krejčovské dílny, pravda luxusní, šijí obleky pro firmy Versace a Armani :-)))) Moc jsme se tam nezdrželi a pokračovali jsme k Mramorovému chrámu. Postavili ho asi před 100 lety z carrarského mramoru a uvnitř mají moc pěkného Buddhu. V ambitu mají sbírku 53 různých soch Buddhy v různých pozicích z různých období a zemí. Pro studenty buddhismu dokonalá učebnice.
Těsně po poledni jsme začali stoupat na Golden Mount (takový kopec s chrámem) odkud má být nejlepší rozhled na Bangkok. Po první sérii schodů nás odchytla babča, vnutila nám do ruky vonné tyčinky a snažila se je v horkém větru zapalovačem zapálit. Moc jí to nešlo, ale když jsme spolupracovali a zapálili jsme tyčinky, chtěla za to 100 bahtů. Nezalekli jsme se, cenu jsme srazili na 10 bahtů a pokračovali po schodech vzhůru. Očekávaný výhled nezklamal, kontrasty starého a moderního jsou i ve smogovém ovzduší jasně viditelné.
Nasedli jsme znova do tuktuku, odvezli jsme se v narůstající dopravní zácpě ke Královskému paláci a vešli jsme dovnitř. Stejně jako před rokem bychom tam mohli strávit mnoho hodin. Vylezlo ale sluníčko, a tak jsme hledali kousky stínu, abychom si mohli vychutnávat pohledy na krásně zdobené střechy budov chrámového komplexu Wat Phra Kaew. Fotili jsme o sto šest. Slunce peklo tak, že na dlaždice před chrámem se bosky sotva dalo stoupnout, ale do chrámu se v botách nesmí a tak každý poskakoval do stínu, jak rychle to šlo. Na slunci se opravdu nedalo dlouho vydržet. Přeploužili jsme se ještě do druhé půlky komplexu královského paláce a po té došli na zasloužený pozdní oběd. Po jídle už se nám nic moc nechtělo, jen internet. Vrátili jsme se tedy pěšky k našemu hotelu a v jedné z cestovních kanceláří jsme na naší Khao San Road ještě zamluvili výlet mimo Bangkok a vydali jsme se na pokoj. Z vedra jsme se v hotelu asi dvě hodiny vzpamatovávali, až přišla mírně ochlazující přeprško-bouřka. Večeře v maličké restauraci Au Thong na radu naší kamarádky Lízy z Ameriky byl dobrý tip.


Ulička v Bangkoku

Chrám v Bangkoku

Zácpa v Bangkoku

Budha

Sbírka budhů v mramorovém chrámu

Bangkok

V komplexu chrámu Wat Phra Kaew

Strážci u chrámu Wat Phra Kaew

Královský palác

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3750 x

30.4.2003 
Poslední den na Zélandě
Matakohe, Auckland
 
1.5.2003 
Letadlem přes rovník
Auckland, Sydney, Bangkok
 
2.5.2003 
Vedro a smog v Bangkoku
Bangkok
 
3.5.2003 
Výlet 3 v jednom
Damnoen Saduak, Kanchanaburi, Nakhom Pathom, Bangkok
 
4.5.2003 
Wat Arun a Wat Po
Bangkok
 
5.5.2003 
Rozloučení s Bangkokem
Bangkok
 
6.5.2003 
Zpátky do Evropy a na skok v Londýně
Bangkok, Londýn, Praha
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003