Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Výlet 3 v jednom
Damnoen Saduak, Kanchanaburi, Nakhom Pathom, Bangkok
3.5.2003  - Vstávání v šest ráno nám nevadilo, protože stále máme bio-hodiny nastavené o pět hodin před místním časem. V sedm jsme nasedli do mikrobusu pro 10 lidí a vydali jsme se směrem do Damnoen Saduak - ke 110 km vzdálenému slavnému plovoucímu trhu. Hned po několika metrech jízdy jsme zaslechli cinkání - náš řidič byl zřejmě milovník zvuků, a tak měl na každý blinkr napojené cinkání zvonečků. Doufali jsme, že během dne nebudeme příliš odbočovat... Za pár kilometrů jsme zastavili u pumpy, kterých je v Bangkoku i jeho okolí spousta. (Benzín stojí od 14 do 17 Bahtů (asi 10-12 Kč), ale vše je popsané v thajštině, včetně stojanů, tak jsme nebyli schopní zjistit, co je co). U pumpy se kolem našeho vozidla motali 3 lidé. Nejdůležitější byla paní s píšťalkou. Píšťalka je nezbytným doplňkem lidí řídících provoz v městě, organizujících příjezd na parkoviště, ale i nástup lidí na loď - vodní autobus.
Asi po hodině jízdy jsme zastavili, stejně jako všichni ostatní turisté mířící naším směrem, u "farmy" na zpracování kokosových ořechů. Vyrábějí tu kokosový cukr ze šťávy z květů a kokosové mléko z ořechů (mléko je vytlačené z rozstrouhané dužniny kokosu, vnitřní čirou "vodu" vůbec nepoužívají). Většina domků na farmě byla zaplněna suvenýry všeho druhu. Pěstovali tu také lány orchidejí. Už jsme se ale těšili na vodní trh, ne kvůli nákupům, ale kvůli scenérii a atmosféře.
Konečně jsme dojeli k přístavišti lodí, naložili nás na vratkou kocábku a vezli po houpavém kanálu. Kvůli hustému lodnímu provozu a stabilitě lodi jsme se nemohli pohybovat příliš rychle, ale za 10 minut jsme dojeli k tržnici na vodě. část tržnice je na suchu a spojení mezi jednotlivými kousky je po kanálech. Na nich se pohybují loďky naložené vším možným (původně to bylo hlavně jídlo, teď jsou to z 85% turistické suvenýry). Abychom si vyzkoušeli, jaké to nakupování z vody je, vydali jsme se po kanálu podobnou loďkou. Malé loďky bravurně řídí dámy všeho věku, větší lodě s prskajícím motorem řídí jen chlapi.
Na trh je potřeba přijet velmi brzy, kdy ještě nakupují místní, protože po osmé hodině ráno se trh promění v turistickou atrakci a většina kouzla se vytratí. Naštěstí se blížila doba oběda, a tak "babči" s hrnci a plotnami kroužily mezi turisty a thajským prodavačům nabízely jídlo. To byl ten pravý obrázek, který jsme chtěli vidět. Neodolali jsme a koupili jsme si "karlovarskou oplatku", kterou nám paní před očima upekla na plátu, který měla v lodi a jídlo nám podala na dlouhé tyči. Na ní byl kelímek na peníze a na háčku nabodnutý pytlík s "oplatkami".
Po hodině a půl jsme z trhu odjeli, abychom za pár kilometrů znovu stavěli, tentokrát u řezbářské školy. Opět jsme byli v komplexu velmi vychlazených obchodů (klimatizace nastavena tak na 20 stupňů a z venkovní čtyřicítky je to docela rána). Kromě přehršle suvenýrů z jiného materiálu než ze dřeva jsme viděli výrobu masivního nábytku. Zdobení reliéfy je nezbytnost a skutečnost, že jeden reliéf vyřezávají/vydlabávají až 9 měsíců, vysvětluje ceny pohybující se v tisících amerických dolarů.
Po relativně lehkém obědě v "dálniční" kantýně jsme jeli do Kanchanaburi k Jeath muzeu z II. světové války mapujícímu život vězňů, kteří stavěli most přes řeku Kwai, k němuž jsme se v odpoledním vedru také dostali. Už jsme toho střídání teplot měli dost (klimatizace v buse běžela naplno) a tak cestou k nejvyšší pagodě v Thajsku (120 m) u Nakhom Pathom, jsme všichni spali. Vzhledem k únavě a pokročilé denní době jsme mohli tuto zastávku vynechat. Vedro a únavu jsme částečně setřásli v hotelovém bazénu, a tak jsme mohli jít do "naší" restaurace Au Thong na večeři.


Orchidejový záhon

Plovoucí trh

Katka nakupuje na plovoucím trhu

Slon ze dřeva a Petr (vpravo)

Most přes řeku Kwai

Nejvyšší pagoda v Thajsku

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 4162 x

1.5.2003 
Letadlem přes rovník
Auckland, Sydney, Bangkok
 
2.5.2003 
Vedro a smog v Bangkoku
Bangkok
 
3.5.2003 
Výlet 3 v jednom
Damnoen Saduak, Kanchanaburi, Nakhom Pathom, Bangkok
 
4.5.2003 
Wat Arun a Wat Po
Bangkok
 
5.5.2003 
Rozloučení s Bangkokem
Bangkok
 
6.5.2003 
Zpátky do Evropy a na skok v Londýně
Bangkok, Londýn, Praha
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003