Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Maoři
Rotorua, Wai-o-tapu, Rainbow Mountain
22.4.2003  - Dnešní den by se klidně mohl jmenovat "Jak jsme neviděli gejzír Lady Knox". Tenhle gejzír je v termální rezervaci asi 30 km na jih od Rotorua a je jedním z nejznámějších na Zélandě. Svou činnost začíná každý den přesně v 10:15. Důvodem je několik kilogramů práškového mýdla, které do gejzíru nasypou a ono začne šumět přesně v 10.15. Ptáte se proč mýdlo? Protože si evropští přistěhovalci mysleli, že by tak mohli prát prádlo v horké vodě a nechtěně tak vytvořili výhled na vybuchující skoroautomatickou pračku. Dneska už se tam samozřejmě prádlo nepere, ale mýdle se sype stále...
Atrakce je to proslavená, a tak když jsme se po ránu nemohli vejít na parkoviště a ztráceli jsme se v dlouhé frontě, naše (zvlášť Petrovo) nadšení pro gejzír rychle vyprchalo. Dokonce tak, že na zřídlo se pojedeme podívat do Karlových Varů a Wai-o-tapu jsme tedy vynechali. Způsobilo to sice "tichou domácnost", ale dlouho nám to nevydrželo.
Vrátili jsme se k autu a popojeli asi 3 km zpět k místu Rainbow Mountain, kde jsme si udělali malou procházku ke kráteru naplněnému vodou a obdivovali jsme různobarevné skály. V průvodcích jsme našli, že nedaleko se nalézá místo s teplými prameny, kde se lze koupat zdarma a vydali jsme se ho hledat. Byli jsme úspěšní a Kerosene Creek jsme našli. Cesta k teplému potoku vedla po pěšince, která by potěšila milovníky hub - rostly sice jen mochomůrky a hořké klouzky, ale bylo to nádherné. V potoce jsme se v přírodním jezírku krásně namočili a lebedili jsme si. Katka dokonce Petrovi prominula útěk z Wai-o-tapu.
Po obědě jsme se vrátili do Rotorua, kde pro změnu pršelo, ale zajeli jsme k netermálnímu jezeru. Krmili jsme loudivé labutě z ruky a obdivovali jsme staré lázně a vzdálený pohled na sirná jezírka. U jezera byla zaparkovaná nádherně vyřezávaná maorská kanoe.
Odpoledne jsme měli zamluvenou vyjížďku do vesnice Te Whakarewarewa (správný název je Te Whakarewarewatangaotepatauaavahiao) spojenou s prohlídou termální oblasti, maorským koncertem a maorským jídlem hongi. Vyzvedli nás v kempu stříbrnou limuzínou :-))) a ve "vesnici" nás posadili do vláčku a provezli nás kolem jezírek, bahenních sopek až ke gejzíru Pohutu a ptákům kiwi v "nočním domečku".
Po hodinové prohlídce "rezervace" si nás vyzvedli dva maorští hostitelé a zasvětili nás do tajů maorského obřadu setkávání. Ve skupině turistů byl zvolen "náčelník" (musí to být muž), který ji v obřadu zastupoval. Náš chief Eddie musel zvednout mírovou ratolest, abychom mohli zasednout v domě předků a užít si koncert. Nejdřív nás Maoři chtěli zastrašit bojovými tanci, ale vše dobře dopadlo a po zutí obuvi jsme mohli vejít do "whaka". Obřad setkání pokračoval proslovy, zpěvy a tanci. Viděli jsme také ukázku bojového tance "haka". Téměř všeho se účastnilo i publikum a nakonec jsme se mohli vyfotit se "zlými" Maory. (PS maorské tření nosů na pozdrav bylo kvůli SARS zastaveno, takže jsme si jen podávali ruce).
Po koncertě byla na programu opulentní večeře uvařená v hangi, resp. v páře z termálních pramenů. Hangi je jinak obdoba "Setonova hrnce". Jídlo bylo moc dobré, od předkrmů z mořských plodů, saláty, různé druhy masa, sladké brambory kumara, dýně a nepřeberné množství sladkostí.
Po večeři nastalo zpívání podle států. Když přišla řada na čechy, rozhodli jsme se, že zazpíváme "Holka modrooká", protože do zpívání hymny se nám opravdu nechtělo. Katka ale dostala záchvat smíchu, takže jsme neuzpívali ani půlku první sloky. Ale některé jiné národy na tom nebyly o moc lépe. Po večeři nás ještě odvezli zpět do kempu a my jsme se mohli vzpamatovávat z dalšího úžasného zážitku.


Rainbow Mountain

Kerosene Creek - teplý potok

Smradlavý park v Rotorua

Gejzír Pohutu ve Whakarewarewa

Maorská ložnice

Maorský koncert v Rotorua

Bojový výraz - tanec haka

Katka a Petr mezi Maory

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3271 x

20.4.2003 
Vodní a geotermální podívaná
Taupo, Waikato River, Craters of the Moon, Huka Falls, Tongariro
 
21.4.2003 
Orakei Korako
Mt. Ruapehu, Orakei Korako, Rotorua
 
22.4.2003 
Maoři
Rotorua, Wai-o-tapu, Rainbow Mountain
 
23.4.2003 
Nejznámější ovoce
Rotorua, Te Puke, Mt. Manganui
 
24.4.2003 
Bay of Plenty a Coromandel
Matamata, Katikati, Thames, Coromandel
 
25.4.2003 
Coromandel
Waieroa Waterworks, Cathedral Cove, Hot Water Beach
 
26.4.2003 
Plážové bazénky
Hot Water Beach, Auckland
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003