Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Vodní a geotermální podívaná
Taupo, Waikato River, Craters of the Moon, Huka Falls, Tongariro
20.4.2003  - Sluníčko a teplo nás uvítalo do velikonoční neděle. Vydali jsme se na cestu po blízkém okolí městečka Taupo.
První zastávkou byly "půlhodinové peřeje". To je totiž tak - bylo nebylo místo s krásnými peřejemi (Aratiatia Rapids), jenže úřední šiml si přál hydroelektrárnu. I postavili elektrárnu, která sebrala vodu peřejím. Aby se vlk (turista) nažral a koza (voda pro elektrárnu) zůstala celá, každý den několikrát (až 4x) na půl hodiny otevírají vrátka přehrady a pouštějí vodu do peřejí místo do turbíny. Experimentálně jsme zjistili, že trvá další půl hodinu, než většina vody z peřejí odteče a soutěsku s balvany opustí voda i turisté.
Další neplánovanou zastávkou byla geotermální elektrárna u Wairakei. Uvítala nás zajímavá dopravní značka a spousty potrubí, pára a potok s vroucí vodou. Katka si na chvíli připadala jako v chemické továrně, ale tento pocit byl naštěstí krátkodobý :-)))
U geotermální činnosti jsme zůstali i na další zastávce, kterou bylo geologicky činné místo zvané Měsíční krátery - Craters of the Moon. Vznikly až v roce 1965, ale dodnes se zvětšují. Vítaly nás opět "čmoudíky", viděli jsme bahenní sopky, ale protože bylo sucho, opravdových bahenních lázní bylo pomálu. Celé údolí vypadá jako předpeklí, protože skoro všude stoupá z puklin v zemi pára, země je horká, a tak se musí chodit po připravených chodníčkách. Příjemné bylo, že pára nebyla sycená sírou, takže jsme si nepřipadali, jako při průchodu místy, kde skladují zkažená vejce (to nás teprve čeká v Rotorue).
Další atrakcí poblíž jezera Taupo je řeka Waikato, která z něj vytéká, respektive její vodopády. Huka Falls jsou krásně modré a populární zejména pro kajakáře na krátkých kajacích. Ale na druhou stranu, je to trochu nafouknutá turistická bublina. Vodopády už jsme viděli mnohem hezčí. Pak už jsme blízké okolí městečka Taupo opustili a vydali jsme se na druhou stranu jezera do národního parku Tongariro.
Bohužel jsme si nemohli dokonale vychutnat scenérii tří sopek (dvou činných) Taranaki, Ngaruhoe a Ruapehu, protože nám v tom zabraňovaly mraky. Přesto jsme vyjeli až nad vesničku Whakapapa, jestli se náhodou mraky nerozmyslí a neumožní nám pohled na všechny kopce. Byli jsme jen částečně úspěšní. Ukázal se nám jen vrchol hory Taranaki, Ngaruhoe měla špičku v mracích a Ruapehu nám ukazoval jen břicho. Předpověď počasí neslibuje zlepšení, ale zítra učiníme další pokus o spatření všech tří hor.

Pokud máte pocit, že se vám novozélandská (maorská) jména míst špatně čtou a pamatují, nic si z toho nedělejte. My už také máme zmatek mezi Otematata, Omarama, Oamaru a Otekaike a jezera Te Anau, Tekapo, Pukaki a Taupo se nám navzájem také docela pletou. Aby to nebylo jednoduché, místní lidé řadu názvů zkracují, takže místo Whakapapa se říká jen Whaka, místo Hokitika jen Hoki a Waikoropupu Falls každý zná pod názvem Pupu Falls.
Nejdelší název v maorštině je jméno kopce Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Pro nás srozumitelnější a snazší na zapamatování je třeba místo Pokaka, kterým jsme dnes večer projížděli (bez vedlejších následků :-)).


Peřeje Aratiatia s vodou

Peřeje Aratiatia bey vody

Tongariro a Ngaruhoe

Pozor pára!

Geotermální elektrárna

Petr a Craters of the Moon

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3024 x

17.4.2003 
Prázdniny
Palmerston North
 
19.4.2003 
Art-déco po novozélandsku
Hastings, Napier, Taupo
 
20.4.2003 
Vodní a geotermální podívaná
Taupo, Waikato River, Craters of the Moon, Huka Falls, Tongariro
 
21.4.2003 
Orakei Korako
Mt. Ruapehu, Orakei Korako, Rotorua
 
22.4.2003 
Maoři
Rotorua, Wai-o-tapu, Rainbow Mountain
 
23.4.2003 
Nejznámější ovoce
Rotorua, Te Puke, Mt. Manganui
 
24.4.2003 
Bay of Plenty a Coromandel
Matamata, Katikati, Thames, Coromandel
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003