Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Orakei Korako
Mt. Ruapehu, Orakei Korako, Rotorua
21.4.2003  - Po ránu nás překvapivě nevítala zamračená obloha, a tak jsme se rozhodli, že zkusíme uvidět všechny tři sopky a vyjedeme co nejvýše na Mount Ruapehu. Už cestou k hoře se po jejím úbočí honily mraky, takže jsme neměli moc času nazbyt. Kopec to byl pořádný, občas jsme potřebovali ještě nějaký nižší rychlostní stupeň, ale na jedničku si s tím naše auto poradilo. Potkali jsme dva cyklisty, kteří si s kopcem poradili opravdu záviděníhodně. Katka prohlásila, že by to nevyjela ani kdyby jí za to platili.
Shora byl ale nádherný rozhled a dokonce jsme viděli i asi 60 km vzdálený Mount Egmont (Taranaki), nádhernou kuželovitou sopku, takovou novozélandskou Fuji. Viděli jsme ale také mraky, které se hnaly k hoře a žádné hezké počasí směrem na sever nám neslibovaly. Nicméně jsme se vydali po východní straně národního parku Tongariro na sever do Turangi a Taupo. Cestou jsme projížděli úžasnou "pouští", ale kvůli silnému velikonočnímu provozu a množství sloupů s vysokým napětím (hydroelektrárna) jsme nefotili.
V Taupo bylo kupodivu docela hezky, ale dvakrát nás chytla přeháňka. Jen jsme odeslali aktualizaci našeho cestovního deníku a pokračovali jsme kousek na severozápad od Taupo, kde měla být skoro zapomenutá geotermální rezervace Orakei Korako. V průvodcích psali, že po zničení bílých a růžových teras v Rotorua při soptění Mt.Tarawera roku 1886, je Orakei Korako nejkrásnější geotermální místo na Zélandě. To jsme si nemohli nechat ujít.
Orakei Korako je soukromé vlastnictví složené z hotelu, chatiček, jezera a termálních pramenů. U pramenů jsou také gejzíry, barevné terasy, jeskyně, bahenní jezírka a jiné "pekelné" zajímavosti. Ke gejzírům se lze dostat jen lodí přes jezero (100 m, ale plavat by se nám nechtělo :-)), dál je pak nutné jít pěšky. První zastávkou byl diamantový gejzír, který prý stříká vodu až 8 m vysoko, ale když jsme tam byli a hypnotizovali ho, sotva vystřikoval do výšky půl metru.
V "parku" se nám moc líbily terasy porostlé horkomilnými řasami, které jsou různobarevné od oranžové po tmavě hnědou. V jeskyni jsme si v krásně teplém zrcadlovém jezírku máchali ruku a mohli jsme si něco přát. Bylo to příjemně strávených pár hodin a tuhle zajížďku můžeme s klidným srdcem doporučit. Vydali jsme se dále do Rotorua, kde nás přivítal sirovodíkový pach, ale náš kemp je za městem, kam už "zkažená vajíčka" nedosmrdí.


Petr v Orakei Korako

Terasy Orakei Korako

Jeskyně splněných přání

Výhled od lanovek Mt. Ruapehu

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2562 x

19.4.2003 
Art-déco po novozélandsku
Hastings, Napier, Taupo
 
20.4.2003 
Vodní a geotermální podívaná
Taupo, Waikato River, Craters of the Moon, Huka Falls, Tongariro
 
21.4.2003 
Orakei Korako
Mt. Ruapehu, Orakei Korako, Rotorua
 
22.4.2003 
Maoři
Rotorua, Wai-o-tapu, Rainbow Mountain
 
23.4.2003 
Nejznámější ovoce
Rotorua, Te Puke, Mt. Manganui
 
24.4.2003 
Bay of Plenty a Coromandel
Matamata, Katikati, Thames, Coromandel
 
25.4.2003 
Coromandel
Waieroa Waterworks, Cathedral Cove, Hot Water Beach
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003