Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Art-déco po novozélandsku
Hastings, Napier, Taupo
19.4.2003  - Dopoledne jsme se rozloučili s Lenkou, kluky a Palmerstonem North a vydali jsme se přes kopce na východní pobřeží severního ostrova. Tam se nalézají dvě zajímavá města - Hastings a Napier. Pod městy se kříží kontinentální desky, takže je to geologicky velmi neklidná oblast a v roce 1931 silné zemětřesení smetlo většinu domů v obou městech. Přispělo ale k tomu, že všechno přestavěli do stylu art-deco a obě města jsou součástí světového kulturního dědictví.
Hastings nás příliš nezaujal, protože tam už převažovala moderní architektura, ale v Napieru se bylo na co dívat. Jednak město samotné je moc pěkně umístěno hned u moře, ale hlavně ulice jsou opravdu složené z historických art-deco domů, do nichž se moderní stavby příliš nemíchají (anebo alespoň nejsou pro letmý pohled okamžitě patrné). Byla velikonoční sobota a všude bylo plno lidí, kteří využívali poslední možnost, jak něco nakoupit na velikonoční slevu (na Velký pátek a Velikonoční pondělí je všude všechno zavřeno).
Počasí nám zrovna moc nepřálo, protože bylo šedivo a chvílemi poprchávalo, ale na přesun k jezeru Taupo k bráně horkých pramenů to stačilo. Snad se počasí pro následující dny vylepší, nebo budeme muset ležet v horkých pramenech od rána do večera (neznamená to, že je taková zima, jen že kvůli mrakům není nic zajímavého vidět).


Napier

Napier

Parní traktor v Napieru

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2580 x

16.4.2003 
Muzeum Te Papa
Wellington
 
17.4.2003 
Prázdniny
Palmerston North
 
19.4.2003 
Art-déco po novozélandsku
Hastings, Napier, Taupo
 
20.4.2003 
Vodní a geotermální podívaná
Taupo, Waikato River, Craters of the Moon, Huka Falls, Tongariro
 
21.4.2003 
Orakei Korako
Mt. Ruapehu, Orakei Korako, Rotorua
 
22.4.2003 
Maoři
Rotorua, Wai-o-tapu, Rainbow Mountain
 
23.4.2003 
Nejznámější ovoce
Rotorua, Te Puke, Mt. Manganui
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003