Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Nejvyšší hora půlky jižní polokoule
Wanaka, Mt. Cook-Aoraki, Omarama
8.4.2003  - V noci pro změnu mrzlo, takže jsme po ránu ze stanu vyklepali a z auta oškrábali led. Celkem nás to překvapilo, protože nám ve stanu zima nebyla. Bylo nádherně slunečno, a tak bylo rozhodnuto, že tentokrát se pokusíme o setkání s nejvyššími horami Zélandu zblízka. Po ránu jsme udělali krátkou zajížďku směrem k národnímu parku Mount Aspiring, který začíná hned u jezera Wanaka. Jeho nejvyšší hora, třítisícový Mt. Aspiring se nám na blízké vyhlídce ukázal, a to nám stačilo.
V plánu jsme totiž na dnešek měli jiný "kopec". Otočili jsme volant na opačnou stranu a přejeli jsme přes 200 kilometrů na sever do jiného národního parku. Parku Aoraki-Mt. Cook vévodí nejvyšší hora celé Oceánie (Pacifik, Austrálie a NZ), 3764 m vysoká, která se jmenuje stejně (Jméno Aoraki je maorské). Aoraki jsme zkoušeli v hustém dešti a mracích uzřít už asi před 10ti dny, ale to se nepodařilo. Tentokrát počasí vyšlo, nebe modré, téměř bez mráčku.
Cestou k Aoraki jsme projížděli údolími s překrásnými výhledy na zasněžené i nezasněžené kopce a hory. Jezera byla neuvěřitelně modrá a některá nádherně zrcadlila okolní divokou přírodu. Předchozí nevlídné počasí způsobilo fotogenický poprašek sněhu na špičkách blízkých kopců. U jezera Pukaki jsme se snažili vyfotit 50 km vzdálený Aoraki, ale sluníčko nám svítilo do objektivu.
Průvodce doporučuje udělat si výlet k Tasmanovu ledovci. Objeli jsme jezero a chvíli jsme váhali, jestli se nepřiblížíme k horám ještě víc za pomoci vrtulníku, ale při pohledu na ceny jsme se rozhodli, že to necháme na jindy. Z asfaltky jsme odbočili do Tasmanova údolí a po štěrkové a docela děravé cestě jsme pokračovali dalších 10 km k vyhlídce na ledovec. Když jsme se vyškrábali na kopec, byli jsme docela překvapení. čelo/terminál Tasmanova ledovce je totiž neuvěřitelně špinavé a pokryté štěrkem a kameny. Jezero, které je hned pod ním, je šedivé a spíš připomíná bahno, ale o několik kilometrů dál tatáž voda vytváří neuvěřitelně modrou (modrozelenou, ledovcovou) barvu jezera Pukaki. Nechápu, jak se může tak rychle přefiltrovat. Cestou na vyhlídku na ledovec jsme prošli okolo Blue Lakes (modrá jezírka), která ale měla jasně zelenou barvu, tak nevíme, kdo byl barvoslepý.
Z východní strany Aoraki nám zbývala ještě jedna "památka". Popojeli k vesničce-resortu Mt. Cook k vyhlášenému hotelu Hermitage, ale byli jsme poměrně zklamaní. Je sice pravda, že je od hotelu krásně vidět Aoraki, ale ocelovo-skleněná stavba z konce 50.let 20.století se nám do těchto míst vůbec nehodila.
Pozdě odpoledne jsme se vydali na cestu směrem k Wanace, ale do včerejšího kempu se nám vůbec nechtělo. Chvíli jsme váhali, zda nepojedeme ještě kousek zpět k jezeru Tekapo podívat se na krásný kostelík, ale nějak nás zmohla únava. Cestou směrem na Wanaku jsme kopírovali naši trasu směrem na Oamaru a při pohledu do kempové knihy jsme zjistili, že se můžeme zastavit i v Omaramě. A velmi chladný večer jsme strávili v příjemném a téměř prázdném kempu v kryté kempovací kuchyni.


Mount Aspiring od jezera Wanaka

Tasmanův ledovec (to černé dole)

Loučíme se s Aoraki

Katka, Petr a Aoraki v pozadí

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2647 x

6.4.2003 
Farmáři
The Key, Queenstown
 
7.4.2003 
Konečně pták kiwi
Queenstown
 
8.4.2003 
Nejvyšší hora půlky jižní polokoule
Wanaka, Mt. Cook-Aoraki, Omarama
 
9.4.2003 
JetBoat
Wanaka, Haast
 
10.4.2003 
Ledovce
Fox Glacier, Franz Josef Glacier
 
11.4.2003 
Zrcadlivé jezero
Jezero Matheson, Hokitika, Greymouth
 
12.4.2003 
Kamenné palačinky
Greymouth, Punakaiki, O'Sullivan's Bridge
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003