Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Farmáři
The Key, Queenstown
6.4.2003  - Ráno se na nás sluníčko neusmívalo, ale přesto jsme vyrazili s Timem a jeho třemi psy trochu poklízet ovčí pastviny od spadaných větví a šišek. Naštěstí nepršelo, takže se nám velké až středně velké šišky docela dobře sbíraly. Sbírání šišek nám trvalo skoro 2 hodiny a psi se velkou část té doby vydrželi honit, štěkat a běhat sprinty na střední vzdálenost. Nevypadali ani moc unaveně, i když na konci už raději jezdili s námi a šiškami na valníku.
Tim se stará o 1400 ovcí a 300 jelenů wapiti. Farma má 240 hektarů a jsou na ni s tatínkem jen dva. Než jsme objeli pastviny, docela jsme se prošli a valník auta se šiškami docela zaplnil. Naplnilo to 6 pytlů od 50 l krmiva... Cestou jsme se také stavili u různých stád ovcí. Jedna ovce nechtěně splnila naše přání pohladit si ovečku, protože zřejmě ze strachu před námi proskočila plotem a my jsme ji museli dostat nazpátek. Společnými silami jsme ji odehnali do kouta, kde ji Tim zkušeně chytil a povalil na záda. Ovce se pak neumí vrátit na všechny čtyři, takže je pak mnohem snazší s ní jakkoliv manipulovat. Byla to dvouletá "dvojzubka" - s narostlými dvěma předními zuby. Psi nám ještě pomohli "přehnat" stádo jelenů z jedné pastviny na druhou. Po té jsme se ale museli vrátit pro čtrnáctiletou zasloužilou jelení babičku, které se z původní pastviny vůbec nechtělo.
Odpoledne jsme ještě zazimovali zavlažovací čerpadlo a trubky kolem dokola a pak jsme kontrolovali, jestli jsou jehňátka a roční ovečky v pořádku. Zvlášť u ročních zvířat začíná jít o teritorium a tak dělají "berany, berany duc". Jedna ovce to před pár dny odnesla pohmožděním páteře a nemůže se postavit. Asi z ní bude brzy večeře, protože se nezdá, že by se to lepšilo.
Po odpoledním čaji jsme se s Timem a jeho farmou rozloučili a odjeli jsme do Queenstownu. Cestou jsme trochu přemýšleli o farmářském životě a myslíme si, že se musejí pěkně otáčet, aby všechno zvládli. Každopádně Tim vypadal docela spokojeně, práce s ovečkami ho baví, ale víc ho živí jeleni. Kromě farmy má tak akorát čas večer koukat na rugby v televizi anebo si tak jednou týdně někam s kamarády večer vyrazit.
Od farmy to bylo do Queenstownu asi 100 km. Počasí nám moc nepřálo, mraky se honily dost nízko a nemohli jsme si tedy vychutnávat horskou scenerii na větší vzdálenosti. Přesto jsme si ale docela užili pohled na podvečerní jezero Wakatipu. Podle předpovědi počasí by mělo velmi deštivé počasí skončit a trvalý déšť by měly nahradit přeháňky a občasné vykouknutí sluníčka.
Kemp v Queenstownu byl hodně plný, ale vzhledem k tomu, že jsme tu na jednu noc, tak nám to vadit nebude.


Ovce

Katka a ovce

Jezero Wakatipu u Queenstownu

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2468 x

4.4.2003 
Odpočinek a fosforeskující červi-housenky
Te Anau
 
5.4.2003 
Deštivá plavba fjordem
Milford Sound
 
6.4.2003 
Farmáři
The Key, Queenstown
 
7.4.2003 
Konečně pták kiwi
Queenstown
 
8.4.2003 
Nejvyšší hora půlky jižní polokoule
Wanaka, Mt. Cook-Aoraki, Omarama
 
9.4.2003 
JetBoat
Wanaka, Haast
 
10.4.2003 
Ledovce
Fox Glacier, Franz Josef Glacier
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003