Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Deštivá plavba fjordem
Milford Sound
5.4.2003  - Počasí se v noci opět pokazilo, ráno nás vítaly mraky a drobný déšť. Sbalili jsme tedy neusušený mokrý stan (teprve podruhé za naši cestu) a vydali jsme se silničkou k Milford Soundu. Milford Sound je fjord-údolí vytvořené před několika tisíci lety ledovcem, je 22 km dlouhé a podle průvodců nejscéničtější místo na NZ. To také znamená, že osada Milford Sound je denně zaplavena desítkami turistických autobusů a stovkami aut. Na romantickou osamělost je tedy nutné hned z počátku zapomenout.
První zastávkou na 120 km dlouhé cestě od Te Anau byla "zrcadlová jezírka", kde jsme se prodírali davem japonských turistů (po úzké lávce lze chodit pouze jedním směrem, nelze se vyhýbat). Za jezírky měl vykukovat masiv Fiordlandu, hora Key Summit a Mt. Charlotte. My jsme nic z toho neviděli, protože nízko povalující se dešťové mraky nám zakryly výhled a přidaly déšť.
Dalším zážitkem z cesty byl Homerův Tunel. Ten byl vykopán ve skále, je 1200 m dlouhý, neosvětlený a je v něm 10% klesání. Tma jako v tunelu je výstižné tvrzení, které jsme potvrdili fotografií.

Hned za tunelem ve směru k Milford Soundu je prudké zatáčkovité klesání, které za hezkého počasí nabízí krásný pohled ke fjordu. Opět nám byl odepřen, protože ani za horským masivem se počasí nezlepšilo (naopak). Sjeli jsme až k moři a nasedli jsme na loď Mitre Peak Cruises. Normálně uveze 60 turistů, ale nás na té pohodlné lodi bylo jen 12. Počasí nám bohužel moc nepřálo, pršelo. Na druhou stranu jsme viděli spoustu vodopádů v plné kráse, což se prý celý březen nepodařilo (bylo prý sice slunečno, ale žádná voda). My bychom raději viděli fjord za sluníčka, takže se zřejmě budeme muset někdy vrátit za jiného počasí. Ale i tak byla dvouhodinová jízda zajímavá, dokonce jsme viděli žlutookého tučňáka a pár tuleňů.
Cestou zpět do hor jsme hned po projetí tunelem zastavili, aby si auto trochu odpočinulo. Dumali jsme, jestli se nám podaří spatřit dravého horského papouška kea (česky nestor kea), který je známý škodič. Po chvilce jsme měli štěstí. Na parkovišti stál autobus a na jeho střeše se promenoval papoušek a okusoval větrací otvor klimatizace-topení. Když viděl další návštěvníky, opustil autobus a přiletěl k nám. Už za letu si prohlédl naše auto, ale nenašel na něm nic k jídlu a my jsme měli strach, že odletí zpět na autobus. V tu chvíli za námi zastavilo další auto, které mělo krásná gumová těsnění dveří. Papoušek hned přeletěl na sousední kapotu a chůží po ní se vydal ke dveřím, které určitě po jeho návštěvě nezůstaly beze stopy.
Po výletě do fjordu nás čekala další neznámá - návštěva pravé NZ farmy, kterou nám domluvila kamarádka. Farmu jsme našli, seznámili jsme se s mladým farmářem Timem, který nás hned vzal do terénu. Byl už podvečer, takže to na žádnou velkou procházku nebylo, ale provětrali jsme ovčácké psy (mají celkem tři) a dozvěděli jsme se něco o vlně a ovečkách. A večer jsme byli zasvěceni do pravidel rugby, protože to kraluje ve většině NZ domácností a v televizi je každý večer.


Zrcadlové jezero

Vyhlídková loď v Milford Sound

Petr na palubě lodi

Stirling Falls

Homer tunel

Papoušek kea

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 2501 x

3.4.2003 
Jižní vyhlídková trasa
Balcutha, Nugget Point, Curio a Porpoise Bay, Invercargill, Te Anau
 
4.4.2003 
Odpočinek a fosforeskující červi-housenky
Te Anau
 
5.4.2003 
Deštivá plavba fjordem
Milford Sound
 
6.4.2003 
Farmáři
The Key, Queenstown
 
7.4.2003 
Konečně pták kiwi
Queenstown
 
8.4.2003 
Nejvyšší hora půlky jižní polokoule
Wanaka, Mt. Cook-Aoraki, Omarama
 
9.4.2003 
JetBoat
Wanaka, Haast
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003