Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Hlavní město Austrálie
Bawley Point, Pebbly Beach, Canberra
19.3.2003  - Po ránu jsme vykoupali na naší kempové pláži, a protože nám to nestačilo, zajeli jsme si znovu na Pebbly Beach. Tentokrát jsme klokany moc neviděli, ale zato bylo sluníčko a teplo (voda studená). Při návratu k autu jsme konečně viděli tři papoušky. Zobali zrní, společně se třemi klokany, i když je krmení zvířat zakázáno. Pán, který je krmil, nedbal, nebo neuměl číst. A možná, že byl i hluchý, protože ani po té, co mu jeden z dalších návštěvníků pláže začal vysvětlovat, že se to nesmí, pokračoval v činnosti.
Po rozloučení s Pebbly Beach jsme opustili východní pobřeží a překodrcali jsme se přes Velké předělové pohoří (docela vysoké kopce) do Canberry. Už při příjezdu nám město přišlo jako velká vesnice, všude jsme se dostali po třech hlavních ulicích a dvou kruhových objezdech. Nemohli jsme ale najít informace, respektive, měli je blbě označené. V informacích jsme si vyzvedli brožurky a rozhodli jsme se, že pojedeme na prohlídku Parlamentu (zdarma).
Parlament dostavěli v roce 1988 a je plný uměleckých děl a symboliky. Před budovou je aboridžinálská mozaika "Setkávání", nad průčelím visí znak Austrálie a na 88m stožáru vlaje státní vlajka, která je velká jako dvoupatrový autobus (přesněji double-decker). Nejzajímavější na vlastní stavbě je, že parlament je celý zasazený do kopce, respektive, vykopali kopec, postavili parlament a zase navezli hlínu, takže část střechy tvoří skvěle udržovaný trávník. Celý komplex budov je nejen moderní a účelový, ale je hlavně otevřený veřejnosti a zdarma. Všichni, s nimiž jsme se potkali při prohlídce byli velice vstřícní a pohodoví. Prohlídku jsme měli trochu v závodnickém tempu, protože parlament zrovna zasedal, a tak jsme se přesouvali z jednoho předsálí do druhého, ale bylo to moc zajímavé. Třeba to, že poslanců je v obou komorách dohromady jen 226, ale zaměstnanců má Parlament v době zasedání 3500.
Od Parlamentu byl výhled na velmi moderní budovu National Museum of Australia a částečně taky na čtvrť plnou ambasád (na fotografii je čínská ambasáda). Průjezd diplomatickou čtvrtí jsme si nemohli nechat ujít, a tak jsme vzali mapu a auto a vzhůru do jednosměrek. Jeli jsme kolem asi 15 ti různých ambasád a nejvíc se nám líbila budova Finska a vysoký komisariát Papuy-Nové Guiney.
Na břehu jezera jsme si dali piknik a pak jsme se vydali k moderní budově muzea Austrálie na druhé straně jezera. Ta budova je bláznivá a "zahrada" před ní je Zahrada australských snů. Dá se tam najít od surfů, vln, zatopených silnic s vodoměry přes aboridžinálské symboly a města skoro všechno. Asi se další den do muzea zajdeme podívat, protože ta zahrada stojí za bližší prohlídku.
V podvečer jsme se vrátili do centra města hledat internetovou kavárnu, ale nebyli jsme úspěšní. Bylo totiž těsně po sedmé hodině a to všechny obchody zavírají anebo už mají dávno zavřeno. Na pěší zóně žily jen restaurace a kavárny, ale žádná z nich nebyla internetová. A tak jsme se vrátili vesnicí (necelých 300 tisíc obyvatel) do kempu. Tento kemp nás zklamal. Byl prašný, ale to lze po požárech v letošním roce pochopit. Nicméně byl takový omšelý a zanedbaný a chvílemi jsme měli pocit, že jsme personálu jako zákazníci trochu na obtíž.


Vstupní hala Parlamentu

Parlament

Vlajka o velikosti double-deckeru

Katka a Petr na pláži u kempu

Australské národní muzeum v Canbeře (v pozadí)

Zahrada australských snů

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 1 )
Článek zobrazen: 2632 x

17.3.2003 
Modré doly (hory)
Blue Mountains, Glenbrook, Katoomba, Blackheath
 
18.3.2003 
Podél pobřeží na jih od Sydney
Kiama, Pebbly Beach, Bawley Point
 
19.3.2003 
Hlavní město Austrálie
Bawley Point, Pebbly Beach, Canberra
 
20.3.2003 
Přes spáleniště do vesmíru
Canberra, Cooma, Merimbula
 
21.3.2003 
Zpátky do Victorie
Lake Entrance, Port Albert
 
22.3.2003 
Kruh se uzavírá
Port Albert, Wilsons Promontory, Melbourne
 
23.3.2003 
Melbourne svrchu i odspodu
Melbourne
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003