Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Krokodýlí farma
Port Douglas, Hartleys Creek, Redlynch-Cairns
27.2.2003  - Přestože v noci lilo jako z konve, ráno jsme se probudili do sluníčka. Dokonce jsme usušili stan a pak jsme se vydali zkoumat Port Douglas. Je to takové mírně ospalé, ale luxusní přímořské středisko. Mají hezkou, 4 míle dlouhou, pláž, ale v sezóně žahavých medůz je to skoro jedno. V přístavu jsme viděli medůzy, ale žahavky to nebyly, ty totiž nejsou vidět a jsou mnohem menší, než ty "koláče", co jsme viděli.
Hned vedle přístavu je zajímavý kostelík, který má místo oltářního obrazu neuvěřitelně skvělou vyhlídku na moře (prostě za oltářem není zeď, ale okno). Bohužel se nám to ale nepodařilo vyfotit v uspokojivé kvalitě, a tak si budeme muset vystačit s vlastní pamětí.
V Port Douglasu jsme se v informacích ptali na další místní zajímavosti a co bychom neměli vynechat, tak nám poradili, že se máme určitě jít podívat na krokodýlí farmu k Hartleyům a odsouhlasili nám i plán jet se podívat do parku Daintree s deštným pralesem.
My jsme ale nejdřív zajeli do národního parku Daintree do soutěsky Mossman Gorge. Chtěli jsme se vykoupat, podle místních je to vynikající koupání v čisté sladké vodě a je to zaručeně bez krokodýlů, protože by jim byla zima. Sluníčko svítilo, ale nebe bylo takové zamlžené, ale teplota byla určitě "koupací". Přijeli jsme k Mosman Gorge po jediné cestě, která vede přes aboriginálskou vesnici. Už od setkání s Francouzy v Coober Pedy jsme věděli, že to nebude zrovna povzbudivé, ale ghetto jsme opravdu nečekali. Moc aboriginálců jsme neviděli, to až v pralese. Protože bylo hezky a u vody bylo mraky lidí, vydali jsme se nejdřív na procházku pralesem. Bylo tam ticho, šero, spousta lidí, taková divná atmosféra. Katce se tam vůbec nelíbilo, chyběli jí zvířátka a vadili jí lidi. Chtěli jsme si trochu spravit náladu, že se vykoupeme, ale mezitím se počasí zkazilo. Přišla jedna z oblíbených přeháněk, takže jsme pro změnu zmokli a koupat už se nám tedy nechtělo. Daintree a Mosman Gorge nás tedy nadšením rozhodně nenaplnily, a tak jsme se trochu s obavami vydali za krokodýly.
Hartleyovic farma byla skvělá rada. Přivítal nás poměrně rozlehlý, perfektně upravený areál s mokřady, jezírky a zátočinami plnými krokodýlů. Kromě krokodýlů byli k vidění kasuáři, klokani wallabi bažinní a zpočátku spící koaly. Všechna zvířata byla od návštěvníků bezpečně oddělena plotem (krokodýli), koaly byly v ohrádce na dosah ruky, ale jen pro odvážné.
Na předváděcí přednášce nám povídali o hadech, pak jsme měli chvíli volno, a tak jsme za mírného deštíku prošli farmou a sledovali jsme krokodýly slano a sladko-vodní a pak už jsme spěchali na krokodýlí show. Ukázali nám, jak jsou krokodýli neuvěřitelně mrštní a rychlí (plavou tak 25 km/h, běží asi 12 km/h, dovedou vyskočit klidně přes 1 m z vody), když jde o žrádlo. Pokud je kořist větší než krokodýl, spokojí se s kusem, který si z ní urve. Kořist si zatáhne na hlubinu a rychlým otáčením - "válením sudů" nebo mlácením hlavy ze strany na stranu si z ní kousek uloupne... Hodně jsme obdivovali odvahu našeho farmářského předváděče, který se ke krokodýlovi vydal bosky.
Na farmě jsme byli 2 h a bylo to skoro málo. Ještě jsme viděli krmení koal, to se alespoň probudily a očichávaly nebo ochutnávaly nové eukalyptové listy. Jen ta nejmenší byla nejčipernější a kolem větví dokonce i lezla. Ty starší se tak maximálně probraly, podrbaly, zívly a zase usnuly. Trochu změna od koal, které jsme viděli na Cape Otway.
Po zavření farmy jsme popojeli 60km na jih do Cairns a ubytovali jsme se ve skvělém kempu asi 6 km od centra. Večer došlo na druhý pokus s australským barbecue. Tentokrát jsme v supermarketu vybrali různě marinované kuřecí maso a ne klobásky, ale byli jsme úspěšní opět jen částečně. Zařízení na grilování sice měli plynové a zářící novotou, ale nikdo nám neřekl, že musíme naolejovat celou plotnu a ne jen část, kde budeme grilovat-péci. Maso bylo skvělé, moc nám to chutnalo, jen jsme pak strávili přes hodinu čištěním plotýnky a stejně se nám to nepovedlo. Asi jsme tímto s grilováním skončili.


Marina v Port Douglas

Kostelík u moře v Port Douglas

Visutý most v Mossman Gorge

Krokodýl

Útočící krokodýl

Lovící krokodýl

Zívající koala

Je ten oběd volný?

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 3650 x

25.2.2003 
Zajímavosti Townsvillu
Townsville
 
26.2.2003 
Déšť deštných pralesů
Cardwell, Babinda, Port Douglas
 
27.2.2003 
Krokodýlí farma
Port Douglas, Hartleys Creek, Redlynch-Cairns
 
28.2.2003 
Lanovkou nad deštným pralesem a Tjapukai
Redlynch, Kuranda
 
1.3.2003 
Velká korálová bariéra (Velký bradlový útes)
Cairns
 
2.3.2003 
Fíkovníky a vodopády
Atherton Tableland, Mission Beach
 
3.3.2003 
Jedeme na jih
Mission Beach, Airlie Beach
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003