Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Adelaide podruhé
Adelaide a Port Germain
13.2.2003  - Potřebovali jsme ještě něco vyřídit v městě - vyměnit cestovní šeky, Petr musel poslat internetové časopisy a také doplnit náš cestovní deník. A mezi jiným jsme se chtěli kouknout na zajímavosti města. Z literatury jsme věděli, že pěkná má být přístavní čtvrť Adelaide, asi tak 15 km od centra a tak jsme se tam hned po ránu vydali. Do přístavní čtvrti Glenelg jezdí historická tramvaj a mají tam i pěknou pláž. Kousek od pláže je "skluzavková hora" - tobogan, zábavní centrum, kam po ránu mířila snad celá škola a bylo to vidět i slyšet.
Od začátku našeho pobytu v Austrálii sní Petr o klobouku - tedy o pravém nefalšovaném klobouku ošlehaných Australanů, jenže klobouky z "obyčejné" kraví kůže mu byly málo. V Glenelgu jsme narazili na zajímavý obchůdek se suvenýry a spoustou klobouků. Sympatická paní prodavačka nám předvedla řadu nádherných klobouků včetně klobouků z klokaní kůže v různých přírodních barvách (od krásné béžové přes hnědou po černou). A nastalo rozhodování zda ano či ne, protože finanční stránka věci také nebyla zanedbatelná. Klokaní klobouk má tu výhodu, že je velmi lehký, nepromokavý ale zároveň prodyšný, dá se smotat do ruličky a přesto se po rozmotání krásně vrátí do původního tvaru. Poznámka a třeba i pomůcka pro další novopečené majitele klokaního klobouku, po namočení je potřeba klobouk sušit na hlavě, a ne na prudkém slunci (kůže by popraskala; kromě jiného klobouku nesvědčí pobyt v autě na zadním okýnku - přeci jen, prudké slunce skrz okno není to pravé ořechové). Kromě klobouku jsme si z obchůdku odnesli ještě i spoustu rad ohledně australského outbacku - pustiny ve vnitrozemí, kam se za pár dní chystáme. Jako třeba jak se vyvarovat zhypnotizování z příšerně dlouhých rovných úseků, co a kolik pít a taky kam jet.
čas rychle ubíhal a tak jsme se vrátili zpět do rušné civilizace pracovního dne. V samotném centru moderního Adelaide je to taky docela pěkné - centrum je obklopeno parky, takže z "city" je do zeleně opravdu kousek. Na pěší zóně, která byla tentokrát plná spěchajících byznysmenů, nakupujících, studentů i pouličních muzikantů, jsme našli další internetovou kavárnu, která nabízela bezdrátové připojení k internetu. Využili jsme toho, splnili všechny úkoly, které jsme měli k vyřízení a s "čistým stolem" jsme se pak vydali na krátkou procházku a piknik v parku.
Z Adelaide jsme odjeli až pozdě odpoledne. Byla už bohužel dopravní špička, takže nám to trvalo docela dlouho a po hodině jízdy v koloně už bylo jasné, že moc daleko do západu slunce neujedeme. Pokračovali jsme dále na sever k městu Port Pirie, ale už ani tam bychom to do setmění nestihli. Rychlý pohled do průvodce napověděl, že v okruhu 100 km žádný BIG4 kemp není, ale Lonely Planet poradil kempík u romantické zátoky v Port Germain, které mělo mít i nějakou tu zajímavost. Tím bylo rozhodnuto, sjíždíme z hlavního tahu na Cober Pedy a jedeme k moři do Port Germain.
Podle průvodce je Port Germain městečko, podle skutečnosti je to osada s deseti domečky, kde kromě místních po sezóně snad nikdo ani není. Všechno působí poněkud ošuntěle, šedivě a je to pokryté prachem a solí. Život se tu pravděpodobně zastavil s odjezdem sezónních hostí. Zajeli jsme do kempu, stihli jsme chytit odcházející správkyni kempu, která řekla, že můžeme v kempu zajet kamkoliv a dala nám klíče od sprch. My jsme jen zaparkovali a hned jsme spěchali fotit západ slunce - pozdě, slunce už zalezlo do moře... Nicméně jsme zachytili alespoň ospalou atmosféru Port Germain a jeho dlouhatanánské dřevěné molo. Tohle nejdelší australské dřevěné molo mělo původně celou jednu míli (1600m), ale bouře ho zkrátily asi na 1200m) a u něj, na konci se občas vyskytující delfíni. Původně jsme mysleli, že bychom se vydali na prohlídku mola, ale celý den bylo tak neskutečné vedro, bezvětří a nic z toho nepolevilo ani po západu sluníčka. Z celého dlouhého dne jsme byli tak utahaní, vysušení a navíc byl odliv, že jsme se na molo byli jen krátce podívat a delfíny jsme nechali na jindy.


Molo a pláž v Adelaide-Glenelgu

Ulice v Adelaide

Nejdelší dřevěné molo v Austrálii v Port Germain

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 4020 x

11.2.2003 
Okružní jízda národním parkem
Grampians
 
12.2.2003 
Velkoměsto Adelaide
Adelaide
 
13.2.2003 
Adelaide podruhé
Adelaide a Port Germain
 
14.2.2003 
Výlet národním parkem
Flinders Ranges
 
15.2.2003 
Outbackem k opálům
Coober Pedy
 
16.2.2003 
Díra Bílého muže zblízka
Coober Pedy a Breakaways
 
17.2.2003 
Vyprahlou Austrálií k slavnému monolitu
Uluru
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003