Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Velkoměsto Adelaide
Adelaide
12.2.2003  - Poměrně brzo ráno jsme zamávali klokanům v kempu v Grampians a vyrazili jsme směr severozápad, do asi 600 km vzdáleného Adelaide. Bylo horko a cesta dlouhá, ale v autě máme klimatizaci a pořád je na co se dívat nebo o čem povídat. Při jedné ze zdravotních nebo řidiče měnících zastávek jsme u odpočívadla potkali solné jezero, které mělo narůžovělou barvu a místo vody slanou krustu.
Po dalších asi 400 km jízdy relativně nezajímavou placatou krajinou přijíždíme k městečku Murray Bridge. Původně jsme se tu chtěli ubytovat a kouknout na největší řeku Austrálie Murray. Vjezd do městečka nás ale otrávil: zácpy aut, skupinka opilých Aboriginálců a špinavé ulice na nás nezapůsobily zrovna dobrým dojmem. Raději jsme se tedy vrátili zpět na dálnici směrem do Adelaide a přejeli zbývajících 50 km přes několik kopečků Adelaide Hills (něco jako Brdy) do samotného velkoměsta. Těsně kolem města to začalo být zajímavé, jednak se změnil reliéf a jednak jsme přijeli do hustě obydlené části země, takže ke slovu opět přišla podrobná mapa tvaru a velikosti zlatých stránek. Podle kempového průvodce jsme si našli vyhovující kemp, na mapě čtvrť a pak jsme se jen drželi správného směru.
Adelaide má 1 milion obyvatel, ale protože obytné čtvrti se skládají většinou z vilek anebo nízkých domků, je pořádně rozlehlé. Má asi 60 km "na šířku" a podobný rozměr "na výšku". Poměrně snadno jsme našli vyhlédnutý kemp ve čtvrti Marion, postavili stan a něco pojedli. Zatím v Austrálii bydlíme hlavně v kempech řetězce BIG4 a jsme moc spokojení. Jednak jsou pěkně umístěné, čisté, moderní a docela levné. Kempy se snadno hledají také díky tomu, že máme jejich celoaustralskou brožuru, v níž jsou podrobně popsány i včetně umístění (mapky). Postavili jsme stan v dalším příjemném kempu, kolem nás se batolily zvědavé kachny a my jsme se vydali na lov potravin.
Potřebovali jsme nejen doplnit zásoby, a hlavně připojit se na internet, nejlépe s vlastním počítačem. Bylo 19 hodin a tak jsme vyrazili k nejbližšímu nákupnímu centru podle rady kempařů. Téměř všechny obchody byly už zavřené a i velké supermakety vypadaly jako minutu před uzavřením. To bylo pro nás docela nepříjemné zjištění, protože některé potraviny nám už docházejí. Snad všechny obchody v Austrálii zavírají úderem 18 hodiny a někdy i dřív. Výjimkou bývá čtvrtek nebo pátek (podle místa) kdy je otevřeno do 21 hodin. Občas se dají najít supermarkety, kde mají otevřeno 7 dní v týdnu do 23 hodin, ale na druhou stranu mají zase dražší zboží.
V nákupním centru měli nově otevřené internetové a herní centrum Net-land, ale nedovolili nám připojit se s vlastním počítačem a když jsme se zkoušeli alespoň podívat na maily, spadlo jim spojení. Naštěstí nám vrátili peníze, ale účel to nesplnilo. Vydali jsme se tedy do o centra Adelaide, kde snad nějakou i-kavárnu najdeme. Kupodivu jsme byli úspěšní, dokonce jsme našli místo, kde jsme mohli zapíchnout kabel a surfovat a mailovat z našeho vlastního iBooka. Jedna věc nás mátla - podle našich hodinek a zavírací doby už měli mít dávno zavřeno, ale jak jsme později zjistili bylo to tím, že jsme si při přechodu hranic do Jižní Austrálie zapomněli posunout hodinky o 1/2 hodiny. časový posun 1/2 hodiny je místní specialita států Jižní Austrálie a Severního Teritoria. Aby to nebylo jednoduché, tak časový posun mezi Queenslandem a Severním teritoriem bývá 45 minut, to záleží na ročním období.
Po zavření kavárny jsme se vydali na obhlídku centra Adelaide. Šli jsme ulicí plnou restaurací, které byly sice otevřené, ale většinou prázdné. Obchody měly stažené rolety a vypadalo to divně, na to, že ještě nebyla tma. V ulicích nikde skoro ani noha, kromě pár "žebrajících" muzikantů a opilého Aborginálce. Podařilo se nám potkat jeden supermarket s dlouhou otvírací dobou, tak jsme tam těsně před uzavřením (dokonce 8h večer) koupili džus a chleba a docela spokojeni jsme se vraceli prázdným městem k autu. První pocity z Adelaide - nejvíce se nám na prázdné pěší zóně zalíbila nasvícená fontánka a 4 sochy prasat v životní velikosti u sochy odpadkového koše. Uvidíme, jak bude město duchů Adelaide vypadat za dne. Snad tam bude víc života.


Povrch růžového jezera

Podvečerní prázdné Adelaide

Socha v Adelaide

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 4155 x

10.2.2003 
Modré jezero a klokaní kemp
Mount Gambier a Halls Gap
 
11.2.2003 
Okružní jízda národním parkem
Grampians
 
12.2.2003 
Velkoměsto Adelaide
Adelaide
 
13.2.2003 
Adelaide podruhé
Adelaide a Port Germain
 
14.2.2003 
Výlet národním parkem
Flinders Ranges
 
15.2.2003 
Outbackem k opálům
Coober Pedy
 
16.2.2003 
Díra Bílého muže zblízka
Coober Pedy a Breakaways
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003