Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; DB_Sql has a deprecated constructor in /www/doc/www.k-gallery.cz/home/phplib/db_mysql.inc on line 12
Hlavou dolů
Zlatá horečka
Muzeum v Ballaratu a Great Ocean Road
8.2.2003  - Další den jsme v Ballaratu celé dopoledne věnovali skvěle udělanému muzeu - městečku z doby zlaté horečky. Přišli jsme brzo, turistů a návštěvníků přibývalo velmi pomalu, a tak jsme si to mohli náležitě vychutnat, ačkoliv některá místa nepůsobila zas až tak zabydleně. Lidi-dobrovolníci chodí po městečku v dobových kostýmech, domky a hlavně obchody na hlavní ulici jsou zabydlené a žije to v mnoha dílnách v okolí. Shlédli jsme slévání zlata do cihly v hodnotě 65 tisíc AUD, byli jsme se podívat ve zlatém dole a zkoušeli jsme pochopit, jaké to tehdy bylo a jestli to těm všem zlatokopům za to stálo. Petr zkoušel s rýžovací pánví, jestli mu nenechali trochu zlata v potoce, ale zřejmě je potok už tak vyrýžovaný, že najít něco jiného než písek by byl skoro zázrak. Byli jsme se kouknout a popovídat si v keramické dílně, pak v jiné dílně, kde se obrábí mosaz a cín na talíře, misky, hrnce a cokoliv jiného je v domácnosti a dílně potřeba. Hlad jsme zahnali v pekárně (moc dobré!!) a nakoukli jsme taky na poštu. Viděli jsme kousek divadelního představení na ulici, pouliční muzikanty, kroužící dostavníky a v cukrářské kuchyni jak se vyrábí karamel a bonbóny. Vše bylo v milé atmosféře s příjemnými lidmi a ani se nám nechtělo po 4h odcházet, ale museli jsme - itinerář volá.
čekala nás cesta k moři na vyhlídkovou silnici podél jižního pobřeží státu Victoria, která se jmenuje Velká oceánská cesta a podle průvodců je to nejscéničtější, nejmalebnější a vůbec nejúžasnější pobřežní silnice celé Austrálie. Chtěli jsme dojet k moři již z toho důvodu, že jsme se od začátku naší cesty ještě v moři nevykoupali (od příletu do Singapuru). Nejdřív jsme se trochu motali v městečku Geelong, ale pak už nás značení navedlo na B100, "dálnici" Great Ocean Road po pobřeží. Silnice je velmi členitá, samá zatáčka a tak nechápu, jak může řada lidí jezdit rychle - skoro stovkou. My jedeme tak 60 km/h a často mám pocit, že i to je příliš rychle. Výhledy jsou krásné, ale opět je opar (ať z bouřlivého moře nebo kvůli přebytkům slunce), takže se fotit moc nedá. Původně jsme chtěli dojet na západ slunce až ke známým útvarům 12 apoštolů, ale únava a zkracující den nám velí ukončit dnešní cestu v městečku Apollo Bay.
Appolo Bay je relativně malé městečko, ale protože je sobota večer, konec léta, ale plná turistická sezóna, tak je všude plno lidí a není úplně jednoduché sehnat místo na spaní. Tedy pro ty, co hledají pokoj nebo chatku. Shánění noclehu pro stan a auto není velký problém, hned v prvním kempu jsme se upíchli, na travnatém plácku u vody a je tu příjemně, ačkoliv sousedů je taky spousta.

Postavili jsme stan a vydali jsme se do městečka. Povedlo se nám i připojení na internet (sice přes modem, ale fungovalo to bez problémů), takže rodina a přátelé, kteří s námi virtuálně cestují, mají čerstvé zprávy. Po internetění jsme v parku u pláže chvíli sledovali místní ptactvo. Slyšeli, ale neviděli, jsme kookaburu, které přezdívají Chechtavý Jack, protože kráká-zpívá tak, jako by se smála. Viděli jsme žebravé racky a taky jsme byli u vytržení z papoušků galáhů, kteří se volně procházeli a prolétávali po přímořském parku. Plašili racky a to byli ti papoušci jen tři a racků bylo tak třicet.

Daří se nám dobře až na silný a hlavně studený vítr, který nás provází už od včerejška. Chodíme v mikině a večer by se rozhodně hodily nejen dlouhé kalhoty, ale ještě i něco teplejšího. Teplota je necelých 15 C a řada místních je z toho pořádně překvapená. V noci nádherně svítí hvězdy, které jsme zkoušeli vyfotit. Jen nevíme, který je Jižní kříž, ale na to snad brzo přijdeme, nebo nám někdo z kamarádů hvězdářů napoví?


Zlatokopecké městečko

Dostavník

Zlatokopecké městečko

Rýžováni zlata

Zlatokopecké městečko

Australské vlny

Pták Magpie

Papoušci galáhové v parku

Noční obloha

Ohlasy a vzkazy k článku ( Počet příspěvků: 0 )
Článek zobrazen: 5429 x

5.2.2003 
Rozloučení se Singapurem
Chinatown a Arabská čtvrť v Singapuru
 
6.2.2003 
Nový kontinent
Přelet do Austrálie, Melbourne a Ballarat
 
8.2.2003 
Zlatá horečka
Muzeum v Ballaratu a Great Ocean Road
 
9.2.2003 
Koalí les a 12 apoštolů
Cape Otway a 12 Apostles
 
10.2.2003 
Modré jezero a klokaní kemp
Mount Gambier a Halls Gap
 
11.2.2003 
Okružní jízda národním parkem
Grampians
 
12.2.2003 
Velkoměsto Adelaide
Adelaide
 

k-gallery.cz
hostuje na serveru

K+P AWAY
Čtení pro iPad
Novostavby Online

fotogalerie  |   mapa  |   hlavní stránka  |   obsah  |   odkazy  |   diskuse ©K+P Šebkovi 2003